Orban protiv Plenkovićeva prijatelja: Zašto više ne podržava Manfreda Webera

Orban protiv Plenkovićeva prijatelja:  Zašto više ne podržava Manfreda Webera

Vladajuća mađarska stranka Fidesz više ne podržava kandidaturu Manfreda Webera za budućeg predsjednika Europske komisije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak.

“Mađarskog premijera bira mađarski narod”, rekao je Orban na tiskovnoj konferenciji s austrijskim zamjenikom kancelara Heinz-Christianom Stracheom.

“Weber je rekao kako ne želi biti predsjednik Komisije s glasovima Mađara”, naglasio je Orban te dodao kako ovaj potez isključuje bilo kakvu daljnju podršku za Webera, kandidata pučana za čelno mjesto Europske komisije.

Europska pučka stranka suspendirala je u ožujku do daljnjega Orbanov Fidesz, držeći da je stranka prekršila EU-ova načela o vladavini prava.

Otad se Orban približava europskoj desnici, distancirajući se od EPP-a. Mađarski šef vlade smatra da su Weberove izjave “uvreda” za Mađare, ali nije sugerirao kojem bi drugom kandidatu Fidesz mogao dati potporu, piše N1.

“Gledajući kampanje vodećih kandidata, one su me uvjerile da nijedan od njih nije spreman za posao čelnika Komisije”, kazao je.

Foto:  Szilard Kostzicsak/Hina

Facebook Comments