Nuklearne sile na rubu rata: Muslimani Kašmira u otvorenoj pobuni, Pakistan Indiji prijeti odmazdom

Nuklearne sile na rubu rata: Muslimani Kašmira u otvorenoj pobuni, Pakistan Indiji prijeti odmazdom

Pakistan je u ponedjeljak nazvao “nezakonitom” najavu Indije da će ukinuti ustavnu autonomiju Kašmira, pokrajine u Indiji sa značajnim muslimanskim stanovništvom, gdje traje separatistička pobuna. Na pokrajinu pravo polaže Islamabad koji je upozorio New Delhi da “igra opasnu igru”, prenosi N1.

“Pakistan oštro osuđuje i odbacuje plan” koji je New Delhi objavio u ponedjeljak, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“Nikakva jednostrana mjera indijske vlade ne može izmijeniti taj status (…) Pakistan će kao strana u međunarodnom sporu učiniti sve što je u njegovoj moći da uzvrati na te nezakonite mjere”, dodaje se.

Ministar vanjskih poslova upozorio je da “Indija igra opasnu igru koja će imati ozbiljne posljedice na regionalni mir i stabilnost”.

Hinduistička indijska vlada u ponedjeljak je objavila da ukida ustavnu autonomiju indijskog Kašmira, što je škakljiva odluka koja ide za tim da to pobunjeno područje, koje Pakistan prisvaja, stavi pod izravniju vlast New Delhija.

70.000 izginulo u pobunama

I Indija i Pakistan polažu pravo na većinski muslimanski Kašmir. Na tom su planinskom području dvije susjedne zemlje vodile tri rata nakon završetka britanske vlasti i njegove podjele 1947. između dviju nuklearnih sila.

U indijskom Kašmiru od 1989. traje separatistička pobuna u kojoj je izginulo više od 70.000 ljudi, uglavnom civila. New Delhi optužuje susjednu zemlju da tajno podupire naoružane skupine u dolini Srinagaru, što Pakistan niječe.

Prosvjedi u Kašmiru: Farooq Kahan/Epa

Članak 370, koji Kašmiru daje veću autonomiju nego drugim saveznim državama, osjetljivo je pitanje jer je na temelju njega Kašmir priključen Indiji nakon podjele 1947. Članak 370 omogućuje Kašmiru vlastiti ustav i zastavu te autonomiju u svim pitanjima osim vanjske politike, obrane i komunikacija.

Prosvjedi u Kašmiru: Amiruddin Mughal/Epa

Odluku hinduističke vlade u parlamentu je objavio ministar unutarnjih poslova Amit Shah izazvavši žestoke reakcije oporbe. Radi se o najdalekosežnijoj odluci o tom spornom području u posljednjih nekoliko desetljeća koja bi mogla bi izazvati velike nemire i sukobe.

“Indija postala okupacijska sila”

Bivša čelnica Kašmira te države Mehbooba Mufti na Twitteru je rekao da je Indija de facto postala okupacijska sila.

Bivša čelnica Kašmira Mehbooba Mufti: Jaipal Singh/Epa

Vlasti su u ponedjeljak rano ujutro objavile da uvode ograničenja na javna okupljanja i da zatvaraju sve obrazovne ustanove u glavnom gradu Šrinagaru. U indijskom dijelu Kašmira u ponedjeljak nije bilo telefonskih i internetskih veza, a oporbeni čelnici su stavljeni u kućni pritvor.

Prosvjednici u Kašmiru pale lutku Narende Modija: Shahzaib Akber/Epa

Kasnije u ponedjeljak hitno se sastaje vlada premijera Narendre Modija, a mediji najavljuju i izvanrednu sjednicu parlamenta.

Indijski premijer Narendra Modi :Press Information Bureau/Epa

Napetosti u Kašmiru porasle su u petak kada su lokalni indijski političari upozorili na moguće napade militanata iz Pakistana. Pakistan je te optužbe odbacio, ali su tijekom vikenda tisuće indijskih turista, hodočasnika i radnika panično pobjegli iz tog područja.

Foto: Press Information Bureau/Epa

Facebook Comments