Penava je mentalno već izišao iz HDZ-a: Kakva će biti „rastava braka” s Plenkovićem?

Penava je mentalno već izišao iz HDZ-a: Kakva će biti „rastava braka” s Plenkovićem?

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava mentalno je već izišao iz Hrvatske demokratske zajednice pa je sada ostalo samo otvoreno pitanje hoće li otići dobrovoljno ili će ga Andrej Plenković izbaciti. Njegove izjave o „kontinuiranoj velikosrpskoj agresiji” i žestoki napad na Milorada Pupovca pomno su planirane i nikako nisu izgovorene u afektu, tvrde dva naša izvora bliska vukovarskom gradonačelniku.

Simptomatično je da je vukovarski gradonačelnik otvorio novu frontu prema Plenkoviću uoči obilježavanja 21. obljetnice mirne reintegracije. Tako se napad na Milorada Pupovca može tumačiti prije svega kao napada na Plenkovićeva koalicijskog partnera, koji je neprihvatljiv suverenističkoj opciji koju zagovara vukovarski gradonačelnik.

Želi Plenkovićev HDZ još više gurnuti prema centru i tako otvoriti prostor za sebe i svoje političke partnere. Iz Penavinog kruga tvrde da će do konačnog raspleta sigurno doći prije početka kampanje za europske izbore, ali ih ne bi iznenadilo da Penava samoinicijativno napusti HDZ u „vrlo kratkom vremenu”.

Ako bi išao na provociranje Plenkovića, što je manje vjerojatno, Penava bi u tom slučaju sve žešće napadao sadašnje vodstvo koje ne bi imalo izbora nego da ga izbaci. Vjerojatnije je da će se Penava odlučiti na mirni rastanak koji će se, kako nas uvjerava dobar poznavatelj „suverenističke scene”, dogoditi brže nego što očekujemo.
– Penava je već odlučio otići iz HDZ-a. Mislim da će u roku od dva tjedna samoinicijativno izići iz stranke, tvrdi jedan od naših sugovornika.

Vodstvo HDZ-a je u nezgodnoj situaciji jer je Penava prilično popularan u Vukovaru koji ima veliko simbolično značenje. Desnica će iskoristiti svakio represivno djelovanje prema Penavi, a u javnosti će to predstaviti kao Plenkovićev udar na Vukovar. Neće propustiti priliku da istaknu kako je šef HDZ-a izabrao Pupovaca, a otpisao gradonačelnika Vukovara.

Izvor blizak vrhu HDZ-a potvrdio nam je da je ljubav između Plenkovića i Penave definitivno pukla i da je sada samo tehničko pitanje kako će doći do razvoda braka. Ako Penava i dalje nastavi sa snažnim optužbama, koje će biti sve ozbiljnije, onda će Plenković poduzeti iste metode koje je poduzeo kada je kršio otpor Davora Milinovića. Stoga u HDZ-u priželjkuju da Penava uskoro izađe iz HDZ-a i da Plenković ne mora pokazivati mišiće.

-Plenković je u vrlo nezgodnoj situaciji. Penavu podržava 90 posto Hrvata u Vukovaru. Nije to isti slučaj kao što je bio onaj s Darkom Milinovićem, tvrdi naš sugovornik iz HDZ-a.

Vidljive su nijanse u reagiranju Andreja Plenkovića, ali i ostalih HDZ-ovaca, u odnosu na Penavine izjave od prije nekoliko mjeseci kada je organizirao prosvjed u Vukovaru. Tada su vodeći ljudi HDZ-a napadano birali riječi i izbjegavali dovoditi u vezu Darka Milinovića i Ivana Penavu. Dok su „ličkog šerifa” napadno kritizirali, za Penavu su imali puno razumijevanja.
Sada su stvari puno ozbiljnije. Plenković je prilično oštro poručio Penavi da nije nadležan za vođenje politike HDZ-a i da je njegova odgovornost za grad Vukovar.
-Politiku HDZ-a vodi vodstvo stranke, predsjednik i Predsjedništvo, rekao je Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je u razgovoru za HRT u ponedjeljak rekao da nije čuo Penavinu izjavu, ali da je notorna činjenica da je velikosrpski režim Slobodana Miloševića odgovoran za zločine, pa isto tako i za zločine počinjene u Vukovaru te da je spoznaja o tome što je povijesna istina iznimno važna i za proces poboljšanja odnosa s Republikom Srbijom.

Dodao je da bi volio da u fokusu svih nas sada bude gospodarski rast, projekt Slavonija, gdje velika sredstva dolaze iz EU fondova i gdje gradimo 500 dječjih vrtića.

Potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je u dobrim odnosima s Penavom, izjavio je da stalno moramo ponavljati činjenice i biti svjesni povijesne istine da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija.

-Razumijem gospodina Penavu jer on svaki dan živi s time, svaki dan sluša žrtve tih zločina, svaki dan je suočen s njihovim iskazima, ali isto tako u više navrata sam naglasio da sve probleme koje imamo moramo rješavati razgovorom. Na kraju krajeva, predsjednik Vlade i HDZ-a gospodin Plenković rekao je da će razgovarati s gospodinom Penavom i nadam se da će to riješiti, izjavio je Brkić za N1 televiziju.

Lovro Kuščević, ministar uprave i politički tajnik HDZ-a, praktično je ponovio riječi svog šefa Andreja Plenkovića rekavši da je Penavin posao da brine o Vukovaru, a ne da vodi državnu politiku. Znakovita je i izjava Branimira Glavaša koji je izjavio da se ne može gradonačelnik jednog malog grada baviti visokom politikom.

-Jako mi je čudno da se jedan gradonačelnik usudi ulaziti u sferu visoke politike, rekao je Glavaš. Na pitanje što misli o tome hoće li biti sankcija za Penavu, Glavaš je odgovorio da bi onaj tko previše kukuriče mogao završiti u loncu.

Facebook Comments