Počela uhićenja prosvjednika protiv zakona u izručenju u Hong Kongu. Prosvjednici u parlamentu istaknuli britansku zastavu

Počela uhićenja prosvjednika protiv zakona u izručenju u Hong Kongu. Prosvjednici u parlamentu istaknuli britansku zastavu

Hongkonška policija objavila je u srijedu da je uhitila 12 osoba povezanih s incidentima od 1. srpnja. Nije jasno je li među uhićenima bilo prosvjednika koji su upali u parlament i ispremetali zgradu, prenose Vijesti RTL-a.

Policija je također rekla da su ranije uhitili šest osoba povezanih s incidentima u nedjelju, 30. lipnja, dok je drugih osam osoba osumnjičeno za “umiješanost u nezakonito objavljivanje privatnih informacija policijskih službenika na internetu”.

Posljednjih tjedana Hong Kong potresaju javni prosvjedi protiv vladina Prijedloga zakona o izručenju kojim bi se stanovnici Hong Konga, regije s tradicijom neovisnog sudstva, slali na suđenje u Kinu u kojoj sudove kontrolira vladajuća Komunistička stranka.

Mnogi smatraju da sudstvo u Narodnoj republici Kini nije u istoj mjeri politički nepristrano i neovisno kao sudstvo u Hong Kong-u.

Čelnica Hong Konga, Carrie Lam koju podupire Peking, snažno je promicala zakon o izručenju Kini, ali ga je odlučila suspendirati 15. lipnja zbog javnih prosvjeda. Kritičari su tražili da potpuno odustane od zakona, što je Lam odbila učiniti.

Dosad neviđena opsada parlamenta podigla je prosvjede na novu i opasniju razinu, i to na simboličan dan – 1. srpnja, godišnjicu predaje bivše britanske kolonije Kini.

Neki su prosvjednici izvjesili britansku zastavu, kao znak protivljenja dokidanja autonomije od strane Pekinga.

Problem je okupio širu zajednicu Hong Konga i posljednjih tjedana na ulične prosvjede izvelo na stotine tisuća ljudi.

Policija je u kratkoj izjavi rekla da je 12 osoba uhićeno zbog povezanosti s nasiljem u ponedjeljak ujutro. U izjavi su rekli i da su “neki prosvjednici ukrali željezne motke i opeke s obližnjih gradilišta te zaštitne stupiće s obližnjih cesta”.

Među 12 uhićenih je 11 muškaraca između 14 i 36 godina, navodi policija.

Optužbe uključuju “posjedovanje oružja, nezakonito okupljanje, napad na policijskog službenika i ometanje policajca”.

Mnogi prosvjednici pokušali su prikriti svoj identitet noseći maske, kacige, a u nekim slučajevima kišobranima su izbjegavali kamere. Očekuje se još uhićenja.

Foto: Jerome Favre/Epa

 

Facebook Comments