Podobni urednici, autocenzura i tužbe protiv novinara: Ministrice, zar ovo nije cenzura?

Podobni urednici,  autocenzura i tužbe protiv novinara: Ministrice, zar ovo nije cenzura?

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek krenula je u pravu medijsku ofenzivu kako bi dokazala da u hrvatskim medijima, a pogotovo na HRT-u, nema cenzure. U pokušaju da obrani neobranjivo izrekla je i neistinu da je sporni zakon, po kojemu je moguće progoniti novinare čak i kada pišu istinu, donijela Vlada Zorana Milanovića. Zakon je donesen za vrijeme Vlade Jadranke Kosor, kada je ministar pravosuđa bio Dražen Bošnjaković, ali je stupio na snagu za Milanovićeve vladavine.

Kao glavni problem u tiskanim medijima vidi to što nemaju regulatorno tijelo koje već postoji za elektroničke medije. Drugim riječima, ministrica se zalaže za još više uplitanja države, više birokratskih propisa, što sasvim sigurno neće pomoći slobodi medija i, što je u sadašnjoj situaciji puno važnije, slobodi novinara. Posebno je zanimljiv njezin komentar o „ milijunskim tužbama” koje je vodstvo HRT pokrenuo protiv svojih novinara, što je nezabilježeno u ovih tridesetak godina hrvatske demokracije.

Ministrica nije nedvojbeno osudila takvu praksu nego je, doduše pomalo uvijeno, podržala cenzorsko vodstvo HRT-a. Ustvrdila je da je bila riječ o optužbama za cenzuru koja je kazneno djelo i da su onda birokrati s Prisavlja jednostavno morali nešto poduzeti.

-Ako netko tvrdi da provodite cenzuru to je vrlo ozbiljna optužba i sad je pitanje kako se od takve optužbe, koja nije bila argumentirana u javnom prostoru, braniti, pita se ministrica i dodaje: Jako je nesretna situacija kada javna radiotelevizija pokreće tužbe i nadam se da će se naći neki prostor gdje će ući u razgovor i naći prostor da se tužbe povuku. Ali nije dobro kada se u ime cehovske udruge optužuje cijeli jedan medij, sve djelatnike i novinare. Ja ne vjerujem da u Hrvatskoj danas u bilo kojem mediju postoji cenzura. Postoji i prostor da oni koji su optužili za cenzuru da te optužbe povuku ili iznesu dokaze, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek za N1.

Zapravo ministrica traži da novinari koji su optužili vodstvo HRTa povuku svoje izjave o cenzuri, a onda će vodstvo HRT-a velikodušno povući tužbe. Ovo nije ništa drugo nego pokušaj da se novinarima oduzme pravo da slobodno razmišljaju i donose zaključke. Odreknite se svog mišljenja i stava pa će sve biti dobro, kao u starim dobrim autoritarnim režimima. Ovako nešto i dan danas funkcionira u Kini koja od svojih disidenata traži da se javno pokaju i da se zapravo javno odreknu sami sebe.

Zanimljivo je da je ministrica Obuljen iznijela gotovo iste argumente kao i ravnatelj HTV-a Renato Kunić kojeg na Prisavlju smatraju njezinom produženom rukom.
Naravno da na HRT-u nema one srednjovjekovne cenzure, ali zato postoje vrlo suptilne metode koje se mogu vidjeti svakodnevno. Vlast je nametnula neke oblike cenzure kada je imenovala vodstvo HRT-a bez jasnih kriterija i bez kvalitetne javne rasprave. Javna televizija je institucija od prvorazrednog javnog interesa, a sve ono što se događa oko nje pokušava se sakriti i prikriti, kao da je riječ o nekom opskurnom tajnom društvu.

Na HTV-u se cenzura može gotovo opipati kada se pogleda način na koji su izabrani urednici, a pogotovo kada vidimo što i kako rade. U posljednje dvije godine na HTV-u je jako sužen izbor tema o kojima se može raspravljati, a najbitnije je da se previše ne propitkuju vladajuće strukture. Podobni urednici biraju podobne novinare koji biraju podobne goste kojima će postavljati podobna pitanja i koji će dati podobne odgovore. Vlast je zadovoljna, ministrica sretna, a gledatelji razočarani. Kroz famoznu uredničku odgovornost provodi se širokopojasna cenzura jer je to prostor gdje se najviše može manipulirati.

Novinari su se naslušali onih mudrijaških uredničkih sugestija: nije još vrijeme, pa zašto tako oštro, pa ta tema mi i nije baš nešto, pa ovaj mi gost nije zanimljiv, pa ovaj je ovakav, ovaj je onakav… Znaju urednici-cenzori kako to već ide.

Posebno je opasna autocenzura koja se suptilnim, a nekada i vrlo grubim metodama pokušava nametnuti na HRT-u i koja je, nažalost, uzela duboke korijene na javnoj televiziji. Zar ministrica misli da prijetnje otkazima i tužbe protiv novinara ne utječu na njihovu slobodu? Logično je da novinar pomisli što će se tek njemu dogoditi kada vodstvo HRT-a proganja novinarske zvijezde i čelnike Hrvatskog novinarskog društva.

Ministrica Obuljen Koržinek ne samo da ne može ignorirati da na HTV-u nema cenzure, nego je ona, kao resorna ministrica, izravno odgovorna za ovakvo stanje. A da bi se problem mogao riješiti, prvo ministrica treba priznati da on postoji.

Facebook Comments