Politička cenzura: “Bujica” djelomično zabranjena u Dalmaciji i Slavoniji?

Politička cenzura: “Bujica” djelomično zabranjena u Dalmaciji i Slavoniji?

Velimir Bujanec i njegova „Bujica” našli su se pod tihim udarom sustava nakon što je prije dvadesetak dana Vijeće za elektroničke medije privremeno oduzelo koncesiju lokalnim televizijama na kojima je emitirana emisija ocijenjena kao govor mržnje. Bujanec se nakon odslužene kazne vratio na televiziju, ali stvari nisu iste kao što su bile prije nemilog incidenta. Kada se tome pridodaju i promijenjene okolnosti, jer je politički pao i Bujančev prijatelji i zagovaratelj Mate Radeljić, problemi se mogu sagledavati i u političkom kontekstu.

Većina lokalnih televizija emitira Bujicu kao i prije, ali su stanoviti problemi nastali u Dalmaciji i Slavoniji. Tako je lokalna splitska televizija TV Jadran reducirala Bujanca na jedan termin tjedno, i to ponedjeljkom, dok su termini srijedom i petkom popunjeni drugim sadržajem. Već su se pojavile špekulacije da je riječ o političkim pritiscima koji dolaze iz vladajućih struktura, što kategorički odbija direktorica TV Jadran Ivana Čikeš Županović.

U telefonskom razgovoru nam je rekla da idu s novom shemom i da nema riječi o nekakvoj cenzuri i političkim pritiscima. Bujanec može biti zadovoljan s jednim terminom na TV Jadranu kada to uspoređuje s onim što mu se dogodilo na Slavonsko-brodskoj televiziji koja je njegovu Bujicu jednostavno skinula s programa. Bujanec je u telefonskoj izjavi za Teleskop rekao da ne može ulaziti u ocjene je li riječ o političkom pritisku na TV Jadran, ali da političke pozadine ima u odluci Slavonsko-brodske televizije.

Pokušali smo razloge skidanja Bujice provjeriti kod Pere Ćosića, suvlasnika Slavonsko-brodske televizije, ali on nije želio komentirati razloge skidanja emisije. Uputio nas je na direktoricu koja nije odgovorila na naš upit.

Bujanec  ističe da odluka Slavonsko-brodske televizije neće utjecati na njegovu gledanost u Slavoniji jer je  dogovorio suradnju s drugom lokalnom televizijom koja je u vlasništvu marketinškog stručnjaka Roberta Bosaka. Zanimljivo je da je Bosak blizak s  bivšim predsjednikom  HDZ-a Tomislavom Karamarkom, dok je Pero Ćosić, koji  je skinuo  Bujanca s programa svoje televizije, blizak  Milijanu Brkiću.

Facebook Comments