Politico zaključio: Plenković je predodređen za šefa Europske komisije ili Ujedinjenih naroda

Politico zaključio: Plenković je predodređen za šefa Europske komisije ili Ujedinjenih naroda

Hrvatski premijer Andrej Plenković nalazi se na visokom 14. mjestu europarlamentaraca koji su po pisanju Politica ostavili trag u Bruxellesu i Strasbourgu u razdoblju od 2014. do 2019.

Politico je sastavio listu 40 europarlamentaraca koji su imali najveći utjecaj na debate u proteklih pet godina, a od 109 zastupnika u Europskom parlamentu koji su odustali tijekom mandata, najmanje četvero je došlo na poziciju premijera ili predsjednika u svojoj domovini, među njima i Andrej Plenković.

Politico o Plenkoviću navodi da je “pripadnik sve rjeđe vrste europskih političara: diskretan, uspješan i umjeren. Sebe opisuje kao “lišenog ekstrema i populizma”. Napustio je zastupničko mjesto u Hrvatskoj gdje je bio saborski zastupnik kako bi otišao u Europski parlament kad se njegova država pridružila EU. U roku tri godine, vratio se kući kao premijer. Zbog toga je predodređen za kompromisnog kandidata za glavno mjesto u EU-u ili Ujedinjenim narodima – onog koji se pojavljuje kad se natjecatelji iz velikih država međusobno anuliraju.”

Foto:  Miljenko Klepac/Hina

Facebook Comments