Premijerov najavljivač loših vijesti: Jandroković još nije posve otpisao Brkića

Premijerov najavljivač loših vijesti: Jandroković još nije posve otpisao Brkića

Afera SMS je odnijela prvu žrtvu. Predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić podnio je ostavku. On je, čini se, doveo Franju Vargu, pritvorenog informatičara iz Belišća u HDZ i upoznao ga sa stranačkim čelništvom koje je počelo koristiti njegove usluge. Preuzeo ga je najprije Milijan Brkić, potom Tomislav Karamarko, a na kraju i Zdravko Mamić te možda i Ivica Todorić. Krivotvorenom SMS komunikacijom Varga je pokušao kompromitirati suce, utjecati na sudske presude, kreirao je i navodnu prepisku oko Agrokora, a govori se kako nije na tome stao. Navodno je namjeravao difamirati i samog čelnika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića.

Iz policije i državnog odvjetništva govore kako istraga ide dalje i zasad iz njihovih krugova ne izlaze novi detalji u medije. Kao da su, nakon one objave prvog Varginog iskaza u kojem je u nezavidnu poziciju doveden posebice Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i zamjenik šefa HDZ-a, uzeli predah i sada šutnjom ‘peku na vatri’ one koji su u tome sudjelovali, a mogli bi biti odstrijeljeni. Sam Brkić se nakog toga prilično udaljio od vlastite stranke. Vodi popodnevne ili večernje sjednice u Saboru, ali ga nema na sastancima Kluba zastupnika niti, kako se čini, komunicira s krugom oko Plenkovića.

Što će se dalje s njim događati, možda je najbolje isčitavati iz izjava Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora i Plenkovićevog najbližeg suradnika. Jandroković je i dosad važio za osobu koja prva glasno najavljuje rasplete političkih kriza i odlaske onih koji su se o nešto ogriješili. Tako je baš njegova izjava bila povodom tadašnjoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić da podnese ostavku. Podsjetimo, komentirajući prepisku grupe Borg u kojoj je bila i Martina Dalić, Jandroković je, za razliku od drugih dužnosnika koji su govorili kako treba pričekati rezultate istrage, rekao da mu se to ni najmanje ne sviđa te da će sve odluke u vezi s tim „biti donijete na vrijeme“.

Imajući to u vidu, novinari su Jandrokovića u ponedjeljak, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, pitali vodi li afera SMS do Brkića. On im je najprije poručio kako nije korektno prozivati bilo koga i tražiti nečiju glavu“, prije nego se točno zna što se u aferi događalo. Rekao je kako ta afera „još nije razjašnjena do kraja“ te kako očekuje da će nadležne institucije „utvrditi što se točno događalo i tko je odgovoran“. Ali, na kraju je znakovito, poručio da će, ukoliko je došlo do zlouporaba to „imati određene posljedice na one koji su u takvim radnjama sudjelovali“.

Dakle, po Jandrokoviću, sve su opcije u vezi s Brkićem još u igri. Očito se rasčlanjuje u kakvim je kombinacijama on točno s Vargom bio. Odgovor na to može dati sam Varga, ali i njegova računala, barem ono što je na njima ostalo. Dakako da i Brkić ima pravo na svoju obranu. Doduše, njegov su utjecaj u samom HDZ-u s ovom aferom već prilično smanjili, a djelomično i na Pantovčaku jer je Galić bio njegov čovjek. Čini se, ako je suditi prema ranijim izjavama Jandrokovića, da se na tome neće stati.

Predsjednik Sabora je još ranije izražavao nezadovoljstvo radom njenog savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića pa će i on, kako se najavljuje, uskoro morati otići. I tu možda nije kraj jer se, javna je tajna, kružoku oko Plenkovića ne sviđa dosta toga s obzirom na milje kojim se okružila Predsjednica. Dakako da joj on ne može birati suradnike, ali može prešutno uvjetovati stupanj potpore koju će imati od HDZ-a u kandidaturi za novi predsjednički mandat koju će, vjerojatno, objaviti u lipnju sljedeće godine.

Daljnji razvoj događanja u odnosu Pantovčak – Banski dvori, kao i o sudbini Brkića, i dalje ćemo najbolje isčitavati iz Jandrokovićevih izjava. Dosad je bio gotovo nepogrešiv kada je trebalo najavljivati loše vijesti. Ali, i birati stranu u HDZ-u koja će pobijediti. Jandroković je došao u Ministarstvo vanjskih poslova još u vrijeme pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Bio je uz Ivu Sanadera kada je vodio borbu s Ivićem Pašalićem, koji ga je za vjernost nagradio i pozicijom ministra vanjskih poslova nakon što je Kolinda pala u nemilost.

Nakon toga je bezbolno postao bliski suradnik premijerke Jadranke Kosor u čijoj vladi je bio i ministar vanjskih poslova. Nakon njenog unutarstranačkog poraza nije sjedio u Lisinskom za stolom s Vladimirom Šeksom koji je bio razočaran tim ishodom nego je već bio u taboru s pobjednikom, Tomislavom Karamarkom. Sada je kao „prst i nokat“ s Andrejem Plenkovićem. Očito taj političar rodom iz Bjelovara ima dar prepoznati nova strujanja i priključiti se novim čelnicima dovoljno na vrijeme da nitko od njih ne posumnja u njegovu lojalnost.

Doduše, ima i onih koji tu sposobnost drukčije karakteriziraju, no, kako god bilo, oni koji žele znati tko će još morati otići s Pantovčaka ili kakva sudbina čeka neke od Plenkovićevih donedavno bliskih suradnika, morat će i nadalje pažljivo isčitavati Jandrokovićeve izjave. Martina Dalić mu jednu takvu o njoj nikada nije ni zaboravila ni oprostila. Zato ga nije ni pozvala na predstavljanje svoje knjige o Agrokoru, ili on možda nije htio otići. Jedan je od rijetkih iz državnog vrha koji nije bio tamo gdje su, kako su to neki vidjeli, ortaci govorili protiv ortačkog kapitalizma. Neki se klade da će Jandroković biti u vrhu i kad dođe vrijeme, jer nitko nije vječan, za novog čelnika HDZ-a. Na tim igrama je već nekoliko puta ‘diplomirao’.

Facebook Comments