Prostrijeljeni lovac se oporavlja, ali je li biskupu mjesto u lovačkom društvu?

Prostrijeljeni lovac se oporavlja, ali je li biskupu mjesto u lovačkom društvu?

Neobična hajka na divlje svinje u lovištu kod Lipovljana, u kojoj je sudjelovao i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, na kraju bi ipak mogla završiti bez težih posljedica. Lovac, kojemu je prostrijeljena natkoljenica i slomljena butna kost, oporavlja se u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Policija je preuzela slučaj i istražuje sve detalje tog incidenta. Prema dostupnim podacima, lov je organizirao Šumarski fakultet u Zagrebu, svi uključeni imali su važeću lovačku iskaznicu za ovu godinu, a sam biskup Huzjak koji je prostrijelio kolegu, nije bio pod utjecajem alkohola.

Incident se dogodio po već uhodanom obrascu. Lovci su bili na čekama međusobno udaljeni nekoliko desetaka metara. Kad je biskup ugledao divlju svinju koja je dolazila iz grmlja, zapucao je iz svog lovačkog karabina. No, promašio je, divlja svinja je pobjegla, a zrno je završilo u lovčevoj natkoljenici.

Kako pišu 24 sata, biskup je prvi dotrčao do ustrijeljenog kolege, držao mu glavu i davao piti sok. Sve se to događalo 11. siječnja. Policija je do daljnjeg biskupu oduzela lovački karabin i podnijela protiv njega kaznenu prijavu, kako je i uobičajeno u takvim situacijama.

No, ono što je mnogima čudno u ovom slučaju je što je radio biskup u lovačkom društvu. Iako i biskupi i svećenici, kao i drugi ljudi, imaju pravo na svoje hobije, nekako baš nije uobičajeno da jedan biskup odmara dušu sudjelujući u lovačkim hajkama.

To se nije svidjelo ni Mirku Filipoviću, proslavljenom hrvatskom borcu, koji se o tome oglasio i na Facebooku. „Kad pomisliš da te više ništa ne može iznenaditi i razočarati, shvatiš da nije tako“, počeo je Mirko, inače poznat po pomoći udrugama za udomljavanje pasa, svoju objavu.

„Kontrolirani lov je nužan, prekobrojan broj životinja doveo bi do uništenja usjeva, divljač bi počela ulaziti u naselja… Ali da se time bavi svećenik, biskup. Staviti u istu rečenicu: Svećenik, puška, pucanje i ubijanje jednostavno ne ide, pa da ga je*eš“, ponatirao je u svom stilu popularni Cro Cop.

Biskup Huzjak će iz ovog vjerojatno izvući pouku i svoj lovački karabin, nakon što završe sudske procedure, ‘objesiti o klin’. A i sama lovačka društva bi, s obzirom na učestalost nesreća u lovu, mogla poduzeti neke dodatne mjere predostrožnosti kako bi ovakvih incidenata bilo manje.

Ovaj kod Lipovljana i s biskupom u glavnom ulozi, srećom je završio bez težih posljedica. Ali, u nekoliko drugih slučajeva proteklih dana, bilo je i mrtvih. Očito bi trebalo postrožiti pravila kako oni koji sudjeluju u tim igrama umjesto ulova ne bi sami, zbog neopreznosti onih na susjednoj čeki, postali lovina.

Facebook Comments