Puč u Venezueli: Maduro proglasio pobjedu i otkrio tko je stvarni vođa pobune?

Puč u Venezueli: Maduro proglasio pobjedu i otkrio tko je stvarni vođa pobune?

– Pobuna je ugušena, Venezuela se nikada neće predati imperijalističkim snagama, izjavio je u obraćanju naciji u utorak navečer po lokalnom vremenu predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, okružen svojim najbližim suradnicima iz izvršne vlasti i vojnog vrha.

– Prvu naznaku pokušaja državnog udara otkrili smo u utorak oko 4:15 ujutro. Kolovođa je bio fašist Leopoldo Lopez, ali mi smo odgovorili čeličnim živcima, maksimalnom budnošću i učinkovitim djelovanjem, rekao je Maduro.

Spomenuti Lopez je oporbenjak, politički mentor samoproglašenog privremenog predsjednika države Juana Guaidoa, koji je nakon zatvorske kazne bio stavljen u kućni pritvor, a na dan pokušaja prevrata iz njega je pobjegao te se pojavio u Guaidoovom društvu kada je ovaj pozvao narod na ustanak tvrdeći da je vojska prešla na njegovu stranu. Lopez je u međuvremenu pobjegao u čileansku, a zatim u španjolsku ambasadu u Caracasu.

– Pobunjenici su imali teško naoružanje, ali naša vojska i nacionalna garda su ih nadvladali, ustvrdio je Maduro.

– Sudionici pobune su na ispitivanju. Ovo ne može proći nekažnjeno, svi upleteni moraju se predati, izjavio je još Maduro optužujući svoje protivnike za pokušaj izazivanja oružanih sukoba između Venezuelanaca kako bi to poslužilo kao opravdanje za stranu vojnu intervenciju.

– Htjeli su omogućiti imperiju da svoje kandže stavi na Venezuelu, rekao je, aludirajući na Sjedinjene Države, koje su otvoreno podržale Guaridoa.

Foto: Miguel Gutierrez/Hina

Facebook Comments