Puhovski usporedio gradonačelnika Vukovara sa zločincem Šljivančaninom: Penava je predstavnik primitivnog patriotizma

Puhovski usporedio gradonačelnika Vukovara sa zločincem Šljivančaninom: Penava je predstavnik primitivnog patriotizma

Iznenadnu ostavku ministra Marića, rekonstrukciju Vlade i poziciju u kojoj se našao premijer Plenković u RTL Direktu komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski. Složio se s tezom bivše premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor da nije pitanje tko će u Vladi sljedeći otići, nego je pitanje tko će uopće ostati.

“Tako je. Od premijera nadalje. Nemojmo zaboraviti da je sutra odlučan dan u Europskom parlamentu. Moguće je da Ursula van der Leyen ne bude izabrana za predsjednicu Europske komisije, a tada sve počinje ispočetka. Tada je Plenković opet ne samo pregovarač nego i kandidat. A tada Kolinda Grabar-Kitarović čeka da preuzme stranku i stalno smo na čekanju”, kazao je Puhovski te dodao kako su šanse da van der Leyen ne bude izabrana su od 20 do 25 posto.

“To nije tako zanemarivo. Poremećaj je nastao među socijaldemokratima, zelenima, pučanima i drugima. Ako ne bude izabrana, pada čitav dogovor koji je postignut i mora se ponovno pregovarati, a onda će opet biti Plenković tamo i opet će na jedan način biti kandidat. Makar i u vicu, ali bit će kandidat i smije se nadati i stvar se ponovno vrti”, rekao je Puhovski dodavši da bi mogli ubrzo ostati i bez premijera.

Iako iz Vlade tvrde da je Plenković prije nekoliko dana razgovarao s Marićem i da je danas znao za ostavku, dojam je kako i nije bio baš upućen kako se će to dogoditi.

“Premijer hoće pokazati da je to znao, ali sigurno nije znao kako se to dogodilo. To je potpuno jasno. Jasno je i da se nije snašao. Poslao je jadnog gospodina Frku-Petešića da se ne baš spretno izvlači iz te gužve jer on hoće reći: ja sam taj koji te dovodim i ja sam taj koji te odvlačim odnosno izbacujem”, kaže Puhovski i dodaje kako davanje ostavke znači “da sam ja otišao”.

Puhovski smatra da je Marićevo Ministarstvo napravilo velike stvari i da je bilo dobro, a strahuje da će ga sada Plenković ukinuti. “Ako on to ukine, dat će novi zamah korupciji koja je ovdje vladala. Zanimljivo je da je to korupcija koja se ne plaća. Znači, ja imam državni stan koji ne plaćam i to je korupcija”, rekao je Puhovski.

Objasnio je i kako je Plenković, koji se voli predstavljati kao uglađeni europski političar, uspio sklopiti Vladu u kojoj je veliki broj ministara opterećeno aferama.

“Podcjenjivao je lokalne situacije. Prvo lokalne kao Hrvatske, a drugo lokalne unutar Hrvatske. Smatrao je da se ne mora brinuti pa je sastavio Vladu po principu: tebi dvojicu iz Dalmacije, tebi dvojica iz Slavonije pa trojica koje ja znam. On polovinu tih ljudi uopće nije poznavao nego su oni odgovarali nekim strukturama u HDZ-u. Sada opet mora na taj način: jednog sam maknuo od ovih pa moram staviti jednog od tih da ne bi došlo do poremećaja. I tu se zapravo uopće više ne radi o ljudima, kao što se ni kod njihovog smjenjivanja ne radi o ljudi. Jer ispada da su oni svi jako dobro radili posao, ali su usput imali malo previše nekretnina pa ih mičemo”, kazao je Puhovski i naglasio da je “Kuščević bio katastrofalan ministar, za razliku od Marića”.

Puhovski smatra da je “najslabija” ministrica u Plenkovićevoj Vladi ministrica Nada Murganić. “Ona je dvaput rekla da ne zna što je obitelj, a ona je ministrica u tom resoru. Ali ona je dobra i pristojna i ništa joj se ne događa jer se ne govori o kvaliteti rada nego o skandalima koji mogu doći u javnost i biti zanimljivi”, rekao je Puhovski.

Upozorava da je Plenkovićev rejting sada na razini onog koji je imala Jadranka Kosor prije nego je izgubila izbore i da je u teškoj poziciji uoči rekonstrukcije Vlade i da ne može ići na izbore.

“Ako će postavljati ljude kao što je gospodin iz Šibenika (op.a. Ivan Malenica, kandidat za ministra uprave) kojeg nitko ne zna pa nema nikakve repove, to će se ponoviti kao problem njegove liste za Europske izbore. Doveo je ljude za koje nitko ne zna kao svoj tim u kojem je on važan, ali tada on uzima svu odgovornost na sebe”, rekao je Puhovski.

Kritičan je bio i prema vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi jer ne želi postupiti po odluci Ustavnog suda o ćirilici. “Penava je vrh jedne ledene sante  nečega što bi se moglo nazvati  primitivnim patriotizmom. Ponaša se kao Šljivančanin. Htio bi da Vukovar ne potpada pod ustavni poredak Hrvatske i to u ime patriotizma. To je želio i Šljivančanin, ali u ime jugoslavenskog patriotizma”, zaključio je Puhovski.

Foto: Screenshot RTL

Facebook Comments