Pupovac spasio Plenkovića, oporba bojkotirala Odbor za Ustav: Nema rasprave o izuzeću Nataše Novaković

Pupovac spasio Plenkovića, oporba bojkotirala Odbor za Ustav: Nema rasprave o izuzeću Nataše Novaković

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ipak danas neće raspravljati o tome tko je mjerodavan za eventualnu odluku o izuzeću Nataše Novaković – predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u slučaju premijera Plenkovića.

Marija Jelkovec iz HDZ-a zatražila je na početku sjednice skidanje točke o Nataši Novaković s dnevnog reda.

Podsjetimo, riječ je o predmetu u kojem se čeka odluka Povjerenstva o tome je li premijer bio u sukobu interesa prilikom donošenja takozvanog Lex Agrokor.

Prijedlog Jelkovec prihvaćen je sa 7 glasova za i 5 protiv.

Prijedlog su podržali SDSS-ov Milorad Pupovac i HNS-ov Milorad Batinić, s obrazloženjem da Odbor za Ustav nije nadležan za to pitanje.

Arsen Bauk smatra da se ne može prijedlog koji je podnijela trećina zastupnika skinuti s dnevnog reda bez prethodne rasprave.

Reiner mu je odgovorio da je sve odrađeno sukladno Poslovniku jer se o točkama dnevnog reda odlučuje bez rasprave.

Bauk je na to replicirao da se na ovaj načini oporbi onemogućuje da raspravlja o temama o kojima želi. Nakon toga su oporbeni zastupnici napustili sjednicu Odbora.

Podsjetimo, ranije je već HNS-ov Milorad Batinić kazao da smatra da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može samo odlučiti treba li se predsjednica tog Povjerenstva Nataša Novaković izuzeti iz odlučivanja u predmetu premijera Andreja Plenkovića. “Prije svega mislim da je sve definirano Zakonom i Pravilnikom koje je donijelo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tako da ne vidim problem da oni sami sebi daju odgovor.

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je jučer da bi bilo najbolje da samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donese odluku o izuzeću Nataše Novaković.

Jandroković je ocijenio da ta odluka jest pravno dvojbena i da je treba prepustiti pravnim stručnjacima, koji to znaju najbolje, i onda vidjeti kako nastaviti dalje.

– Prema našim tumačenjima za tu odluku nije nadležan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a tko je nadležan, zahtjevno je pitanje i odgovor ću prepustiti pravnoj struci da kaže konačnu riječ, poručio je Jandroković, dodavši da je možda najbolji put da samo Povjerenstvo donese odluku o izuzeću Novaković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije odlučivao je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa u vezi s njegovim aktivnostima prilikom izrade lex Agrokora, jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković.

Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu, bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja u vezi s postupanjem Vlade glede Agrokora, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments