Raspudić usporedio Kolindu s Carlom Bildtom: Dolazit će u Hrvatsku na umirovljenički odmor

Raspudić usporedio Kolindu s Carlom Bildtom: Dolazit će u Hrvatsku na umirovljenički odmor

U svojoj kolumni u Večernjem listu Nino Raspudić ironično se osvrnuo na,  kako je rekao premijer Andrej Plenković, “fantastično postignuće RH, najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh”, to jest na imenovanje Marije Pejčinović-Burić na mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe.  Raspudić je ovu organizaciju opisao kao najstariju,  a time i najdekadentniju paraeuropsku organizaciju.

“Trenutno je Vijeće Europe posebno angažirano u borbi protiv svih oblika netolerancije i diskriminacije pod geslom ‘živjeti zajedno u Europi 21. stoljeća’, pri čemu osobitu pažnju pridodaje zaštiti ljudskih prava osjetljivih društvenih skupina poput Roma, izbjeglica, migranta i LGBT osoba”, prenosi sa stranica MVEP-a.

Na plaću od 300 tisuća eura osvrnuo se opaskom  da bi “možda bi dio plaće trebala uplaćivati u novi fond ‘Lovro Kuščević’ iz kojeg će se isplaćivati dodaci HDZ-ovcima koji će u bliskoj budućnosti letjeti sa sinekura zbog potpore Istanbulskoj konvenciji” koju je Vijeće Europe usvojilo.

“Javnosti se sugerira da će ona na novoj funkciji napraviti nešto za Hrvatsku. Ta teza krije paradoks, jer ako je riječ o važnoj i uglednoj europskoj instituciji, kako je moguće od njenog čelnika očekivati zadovoljenje nepotističkih balkanskih standarda?” Upitao se i zašto očekujemo da će napraviti nešto za Hrvatsku ako ni kao ministrica nije nikada iskakala iz “mlakog europskog mainstream-a.”

Za “multilateralizam, kojeg ministrica na odlasku spominje je rekao da je to “novi eufemizam za globalnu oligarhiju bez demokratskog legitimiteta koja sve češće djeluje mimo volje građana”, spomenuvši ratifikaciju Istanbulske konvencije kao primjer, čak i pod cijenu “samoodreknuća i političkog samoubojstva najveće stranke u zemlji”.

U tom kontekstu spomenuo je i predsjednicu koja je nedavno svoj eventualni poraz na predsjedničkim izborima komentirala s izjavom da se ne boji ničega i da “posla uvijek ima u svijetu.”

“Kolinda Grabar Kitarović je ovaj tjedan, izvrdavajući pitanje o kandidaturi, izjavila kako će sigurno u Hrvatskoj provesti mirovinu. Eto perspektive, eto kako na zemlju gledaju oni koji su na njenom vrhu! Dolazit će u nju kao Carl Bildt, na umirovljenički odmor”, komentirao je Raspudić.

“Nehotično znaju biti i duhoviti kao u vicu da je izbor Pejčinović-Burić za glavnu tajnicu VE „pokazatelj diplomatske snage Hrvatske“. Gdje se još vidi ta snaga? Jesu li je pokazali, primjerice, u odnosima sa Slovenijom? Srbijom? Sudbinama nestalih? Poziciji Hrvata u BiH? Pokazali su samo snagu za ostvarivanje svojih inozemnih karijera pri čemu im je hrvatska država poslužila samo kao instrument. I još očekuju pljesak. Bar se toga suzdržimo. Sebi je otišla, ne nama”, zaključio je Raspudić.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments