Ravnateljica pulske škole: Srednjoškolci prodaju drogu u školi, roditelji često zatvaraju oči

Ravnateljica pulske škole: Srednjoškolci prodaju drogu u školi, roditelji često zatvaraju oči

Orhideja Petković, ravnateljica pulske Škole za turizam i ugostiteljstvo, popularno zvane Lipa, koju pohađa ukupno 530 učenika, kaže da se u toj školi gotovo svakodnevno susreću s problemima droge, piše Glas Istre.

“Profesori tijekom nastave primjećuju da su učenici ili hiperaktivni, ili kunjaju, osobito u prvim razredima. Minulu školsku godinu imali smo strašnu situaciju u jednom prvom razredu, koja je uključivala i drogu i kriminal, a počela je tučnjavom. No to smo odmah riješili zahvaljujući odličnoj reakciji i suradnji s roditeljima. Shvatili su nas kao pomoć. Slučaj smo prijavili policiji, uključili Centar za socijalnu skrb, koji je odradio odličan posao, te je jedan učenik otišao na liječenje”, ispričala je Petković.

Orhideja Peković dodaje da je problema s drogom bilo i na Stoji, gdje učenici Lipe imaju praksu.

“U suradnji s policijom, odnosno kontakt policajcem na Stoji, uspjeli smo riješiti i taj problem. Nastavnici su primijetili da su djeca pod utjecajem nečega pa smo zamolili kontakt policajca da koji put prođe do praktikuma na kavu. Već nakon nekoliko njegovih kava, djeca su shvatila da su pod paskom i problem je riješen”, ističe Petković, dodavši da njihovi učenici imaju u školi na raspolaganju stručni tim pedagoga i psihologa kojima se uvijek mogu obratiti s povjerenjem.

“Nerijetko upravo iz tih razgovora s djecom doznajemo tko donosi drogu u školu, djeca nam sama to kažu. Ove školske godine naša je psihologinja imala čak 868 individualnih razgovora s učenicima i roditeljima, što je preduvjet rješavanja svih problema. Tijekom godine je na razgovor psihologinji upućen 251 učenik jer su detektirana problematična ponašanja, poput uzimanja droge i komunikacije neprimjerenim porukama, kao i ometanja nastave. U slučaju da nastavnik posumnja da učenik konzumira ili prodaje drogu, šalje ga psihologu. Nakon razgovora psiholog me obavještava o svemu, pozivam roditelje i ukazujem im na problem. Roditelji često negiraju ili umanjuju problem, umjesto da prihvate našu pomoć. To je najveći problem. Ukoliko sumnjamo da netko od učenika prodaje drogu, mi to prijavljujemo policiji pa neka ona utvrđuje je li ta informacija istinita. Ako je pak u pitanju ovisnost, slučaj prijavljujemo Centru za socijalnu skrb i tad se sve pokreće. Mi, kao škola, moramo prijaviti probleme onima koji se njima bave, jer neki roditelji to odbijaju učiniti. Kad roditeljima ukažemo na sumnju da im dijete konzumira drogu, oni najčešće odbijaju povjerovati u to. No uspijevamo im objasniti da im to ne govorimo jer netko želi zlo njihovom djetetu”, kaže Petković.

Foto: Facebook

 

Facebook Comments