Rehabilitacija Milijana Brkića: Zašto se Plenković ponovno oslanja na utjecajnog stranačkog operativca

Rehabilitacija Milijana Brkića: Zašto se Plenković ponovno oslanja na utjecajnog stranačkog operativca

Veliki predizborni skup Kolinde Grabar Kitarović u zagrebačkoj Ciboni pokazao je da HDZ itekako zna zbiti redove kada procjeni da mu to osigurava opstanak. Atmosfera je podsjećala na neke stare dane kada je sve frcalo od zajedništva, energije i entuzijazma. Ništa se nije prepuštalo slučaju. Tribine su bile ispunjene do posljednjeg mjesta, a pljesak je bio pravedno raspoređen za sve glavne igrače. Popularni Jakov Kitarović i njegovu supruga, predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, dobili su najjači pljesak, a i sve ostalo je bilo tako isplanirano da na kraju svi mogu biti zadovoljni bez obzira na to kojoj frakciji pripadaju. Dok su se na nekim lokalnim HDZ-ovim proslavama još donedavno mogle u zraku osjetiti frakcijske borbe i netrpeljivosti, vladajuća stranka je u Ciboni jedinstveno stala iza svoje kandidatkinje.

Skup u Ciboni je pokazao da se nakon više od godine dana „bratoubilačkog rata” stanje dramatično smirilo i da se ponovno mogu vidjeti obrisi nekih novih saveza. Najveći dobitnik je Milijan Brkić kojeg je stranačko vodstvo rehabilitiralo nakon što je više od godinu dana bio nepoželjan na sličnim okupljanjima. Prije samo nekoliko mjeseci na stranačkim skupovima se nije smjelo ni spomenuti Brkićevo ime, a kamoli da je netko razmišljao o tome da ga pozove kao jednog od glavnih govornika.

U Ciboni su bili  i “disidenti” Miro Kovač i Davor Ivo Stier koji su u  publici razdragano pljeskali Kolindi. Na skupu potpore Kolindi Grabar Kitarović govorio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je diskretno kritizirao šefa stranke Andreja Plenkovića.

Cibona je pokazala da Milijan Brkić ima devet života i da Plenković očito računa na njega ne zato što ga voli nego zato što ga očito treba. Šef HDZ-a nije mogao riskirati da se i u ovoj kampanji odrekne Brkića jer bi tako doveo u pitanje Kolindin izbor, a onda bi na velikom iskušenju bila i njegova opozicija.

Plenković se sada oslanja na Brkića jer mu treba njegov „terenski rad”, a dogovor mu olakšava i činjenica što Brkić nikada nije pokazivao predsjedničke ambicije.
Na drugoj strani, Brkiću je veliki kompliment što je Plenković zapravo priznao da mu treba njegova pomoć za kontrolu stranke.

Glavni razlog zašto Brkić zatopljava odnose s Plenkovićem leži u tome što je Plenković pobijedio na izborima i što je na vlasti. Kao pragmatičan političar vrlo dobro zna da mu se može dogoditi da progura svog čovjeka od najvećeg povjerenja, ali da onda izgubi vlast. Trojac Plenković, Brkić i Grabar Kitarović u ovom trenutku veže zajednički interes koji će, kako sada stvari stoje, potrajati i znatno dulje od predsjedničkih izbora.

Facebook Comments