Ribić o ministrici: Nismo u rodu, ali smo pokazali da su Ribići sposobni napraviti kolektivni ugovor

Ribić o ministrici: Nismo u rodu, ali smo pokazali da su Ribići sposobni napraviti kolektivni ugovor

U povodu potpisivanja granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić iznimno je pohvalnim riječima govorio o ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Ribić je poznat po prilično britkom jeziku pa je mnoge nemalo iznenadila oda ministrici.

U njoj su, kako je rekao, konačno našli sugovornika za razliku od bivših ministara – “nezainteresiranog” Vedrana Mornara, “kratkoročnog” Predraga Šustara i “čovjeka izvan prostora i vremena” Pave Barišića.

Posebno je ljutit na SDP-ovog Željka Jovanovića za kojega kaže da “uopće nije razumio sustav” i koji je “protupravno otkazao potpisivanje kolektivnog ugovora uslijed politike stezanja remena, u skladu sa socijaldemokratskim vrijednostima SDP-a”.

U razgovoru za Teleskop, Ribić je ponovno naglasio kako ovaj ugovor nije “spektakularan, ali donosi stabilnost i reguliranost u sustavu, u smislu materijalnih prava”.

-Nismo puno dobili kao ni drugi sindikati, a ono što je važno u našem složenom sustavu, kojega nije lako razumjeti, jest da uključuje pitanja poput položaja asistenta koji nije smio raditi prekovremeno i plaćati si postdiplomski studij, normiranje rada od pet sati tjedno, priprema nastave… sve je to specifično i mora se iznormirati i urediti tako da se prepoznaje i evidentira rad”, rekao je Ribić.

Govoreći o suradnji s ministricom, Ribić je rekao kako je ona, za razliku od prethodnika, bila zainteresirana za donošenje kolektivnog ugovora jer je bila prorektor.

-Ona je znala da u sustavu postoje velike rupe i prostor za manipulaciju i eksploataciju ljudi i bila je zainteresirana da se to riješi, naglasio je Ribić i dodao da su pregovori bili intenzivni i trajali su 16 mjeseci. Rezultat je ugovor za kojega su na Velikom vijeću sindikata znanosti 22 glasa bila za, samo jedan suzdržan i niti jedan protiv. Ribić je komentirao kuloarske priče kako je možda u rodu s ministricom Divjak, čije je djevojačko prezime također Ribić.

– Nismo u rodu, ali možemo reći kako su dvoje Ribića sposobni napraviti kolektivni ugovor, rekao je Vilim Ribić, dodajući kako je njegov otac iz Lepoglave, a ministrica iz obližnjeg Križanca kod Varaždina.

Facebook Comments