Sad je sve moguće: Jandroković zaprijetio Bandiću prijevremenim izborima

Sad je sve moguće: Jandroković zaprijetio Bandiću prijevremenim izborima

Čini se da je sve veća nervoza u hrvaskoj politici. Nakon pravog rašomona u Saboru u srijedu kada je umalo došlo do fizičkog obračuna, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je u petak prvi put spomenuo i mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

Na pitanje novinara da komentira što će biti s pet zahtjeva Milana Bandića koje namjerava poslati Vladi, predsjednik Sabora uopće nije oklijevao. “Ako bude ucjena, ići ćemo na prijevremene izbore”, rekao je Jandroković, kako prenosi N1 televizija, za boravka u Rugvici gdje je otvorio preuređeni Trg Franje Tuđmana.

To je prvi put da neki bliski suradnik predsjednika Vlade i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića otvoreno govori o mogućnosti kraja ove vladajuće većine i izlasku na birališta. Ova Vlada je, inače, nedavno ušla u drugu polovicu svog mandata.

Osim oštre poruke koju je uputio Bandiću, koji je zadnjih mjeseci uspio u svoj saborski klub prikupiti 12 zastupnika (13-ti iz Čačićevih reformista mu je prošli tjedan otišao), a na izborima je dobio samo jednog, Jandroković je ovime implicite priznao da Vlada bez Bandića trenutno nema većinu.

Da ima, onda bez obzira na Bandićeve moguće ucjene, Vlada može izglasavati zakone i dalje egzistirati. To je suprotno onome što je prije desetak dana rekao šef HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić. Kazao je da Vladu podupire 77 zastupnika i da se u tom pogledu ništa nije promijenilo.

Međutim, u tih 77 Bačić je očito ubrojio i 4 zastupnika manjina koji su svojedobno dali svoje potpise Plenkovićevoj Vladi, ali su u međuvremenu pristupili Bandićevom saborskom klubu.

Zagrebački gradonačelnik računa na njihovu lojalnost jer je prije desetak dana kazao da bez zastupnika iz njegova kluba ne bi bio usvojen proračun niti bi bilo ove Vlade. Doduše, ni Bandić ne bi nastavio mirno vladati Zagrebom da mu, uz ostale, HDZ nije uzvratio potporom za gradski proračun.

Očito je to bila vezana trgovina, međutim, Bandić, po svemu sudeći, procjenjuje kako je u Zagrebu dobio što je htio pa sada ide “praviti reda” i u Vladi. Plenkoviću je najavio pismo u kojem će mu, tako proizlazi, “odrediti prioritete za sljedeći kvartal”.

Riječ je o pet zahtjeva, odnosno, pet projekata, za boljitak građana Zagreba i Hrvatske, kako ih je ocijenio taj čelnik Stranke rada i solidarnosti. Iz Bandićeva kruga su Jandrokovićev oštar odgovor pokušali ublažiti kazavši da se ne radi o ucjenama, no, sam Bandić je odbio išta o tome reći.

Svoje pismo namjerava put Banskih dvora poslati sljedeći tjedan. Tako se pokazuje da zastupnike nije prikupljao iz hobija nego je očito to činio s namjerom da se uključi u parlamentarnu i izvršnu vlast na državnoj razini.

No, kako je javnost takav način vrbovanja zastupnika proglasila političkom trgovinom i nečasnim poslom s obje strane, ni HDZ više na njega ne gleda blagonaklono iako Bandić za one koje snubi ima samo jedan uvjet – da glasuju za prijedloge Plenkovićeve vlade.

Vidjet ćemo kako će završiti ovo političko nadmetanje. Podsjetimo još da je Plenkovićeva vlada mandat počela kroz koaliciju HDZ-a i Mosta. Nakon njihova razlaza, HDZ-ov partner postao je glavni dotadašnji kritičar te ‘Titanik vlade’ Ivan Vrdoljak i njegov HNS.

Vladi su natpolovičnu većinu u Saboru osigurali zastupnici manjina među kojima je i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac s tri zastupnika. S obzirom na veliki broj prebjega i onih koji su izišli iz matičnih stranaka, puno je zastupnika u Saboru koji žele mandat odraditi do kraja i ne odgovaraju im prijevremeni izbori.

No, sa svakim od njih, to se posebno i ne taji, uvijek za taj glas treba pregovarati pa to i “platiti” nekim projektom koji se tiče njegove izborne baze. A možda i na neki drugi način. Time se stalno stvara osjećaj, iako legitimnog, ipak nečasnog opstajanja na vlasti.

Očito su to shvatili i u HDZ-u te ovo nije poruka samo Bandiću nego i drugim koalicijskim partnerima. Moguće je i da, s obzirom na rezultate anketa koji im idu u prilog, Plenković ovime traži priliku za – novi početak. Ovo što je napravljeno u protekle dvije godine i nije baš za neku pohvalu.

Facebook Comments