Sada i Bandić postavlja ultimatum Plenkoviću: Neka košta, jer bez toga se ne može

Sada i Bandić postavlja ultimatum Plenkoviću: Neka košta, jer bez toga se ne može

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare održanoj jutros u središtu stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti osvrnuo se na štrajk učitelja i nastavnika, odnosno na sinoćnju izjavu šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je kazao da ako Vlada ne pristane na zahtjeve sindikata, HNS neće podržati proračun, a samim time nemaju razloga ni ostati u Vladi.

“Fućka se njima za građane”, poručio je Bandić. “HNS će zadnji izaći iz koalicije jer su slatke foteljice, zapamtite to. Ministrica Divjak je sve kredite potrošila, novca za informatiku ima, a nema za plaće”, kazao je.

Bandić je, kaže, tužan zbog roditelja i djece. Odgovornost je, smatra, na cijeloj Vladi na čelu s premijerom i ministricom Divjak, javlja N1.

“Za prioritete mora biti novca, za demografiju, obrazovanje i rad i zapošljavanje”, rekao je Bandić.

“Podupiremo opravdani štrajk učitelja, žalim roditelje i pozivam premijera kao druga stranka vladajuće koalicije koja ne traži fotelju da hitno reagira i riješi problem. Ministrica to neće, ili ne zna ili ne želi. Ili je kombinacija toga. To nije uvjet Vladi, to je uvjet svih uvjeta da bismo opstali.

Očekujem promptnu reakciju premijera, mi nećemo izaći iz koalicije, nismo ništa ni potpisali. Projekti su uvjet svih uvjeta. Danas sam možda najtužniji u zivotu. Mislili su da će se to samo od sebe riješiti. Samo zadovoljan učitelj kao temelj obrazovanja može učiti informatiku, ako nema učitelja nema ni informatike.

Novca u Ministarstvu obrazovanja ima. Mi gradimo škole, ali brinemo i o učiteljima”, kazao je Bandić i podsjetio da od 1. rujna svi učitelji, 700 njih pod ingerencijom Zagreba, imaju 17 posto vecu plaću. Koštat će nas to 8 milijuna kuna u proračunu za 2020.

“Neka košta, jer bez toga se ne može”, kaže Bandić

Na pitanje hoće li se čuti s premijerom, Bandić kaže da će premijer čuti sve što je rekao.

Podsjetimo, u četvrtak je počeo štrajk u osnovnim i srednjim školama. Danas štrajkaju svi, a od sutra svaki dan po nekoliko županija. Mirenje sindikata i Vlade je propalo, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva – povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6%.

Bit će to cirkularni štrajk – prvi dan, u srijedu, cijela Hrvatska će biti u štrajku, a ostale dane će se u ciklusima ponavljati županije u štrajku. Na taj način, kažu u sindikatu, žele osigurati kontinuitet pritiska.

“Ustrajnošću i jedinstvom u provedbi štrajka poručit ćemo Vladi RH da mi ne pristajemo na mrvice! Ovim štrajkom čuvamo svoje dostojanstvo i vraćamo dignitet struci koja se i ovakvim, sramotnim ponudama Vlade RH, nastoji još više degradirati!”, stoji u objavi sindikata.

U zahtjevima za povećanjem koeficijenta složenosti po principu 2 + 4 posto sindikate podržava i resorna ministrica Blaženka Divjak.

Zbog toga je došlo i do novih nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Dok premijer Andrej Plenković ne razumije zašto se ide u štrajk, njegov koalicijski partner i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je da ako Vlada ne pristane na zahtjeve sindikata da HNS neće podržati proračun, a samim time nemaju razloga ni ostati u Vladi.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja održat će konferenciju za novinare u podne na temu štrajka u osnovnim i srednjim školama.

Foto: Admir  Buljubašić/Hina

Facebook Comments