SDP-ov načelnik: Evo zašto Kuščević ne može biti jedini odgovoran u aferi prenamjene zemljišta

SDP-ov načelnik: Evo zašto Kuščević ne može biti jedini odgovoran u aferi prenamjene zemljišta

Nakon Ivane Marković, SDP-ove gradonačelnice Supetra, koja je pohvalila suradnju s HDZ-ovim ministrom Lovrom Kuščevićem uz kojeg se zadnje vrijeme vežu afere zbog nekretnina na Braču, još je jedan brački SDP-ovac stao u Kuščevićevu obranu. Riječ je Frani Loziću, načelniku Milne. Lozić tvrdi da Kuščević nije odlučivao o izmjenama Prostornog plana, prenosi Dalmatinski portal.

Načelnik općine Milna Frane Lozić. Foto: Općina Milna

Rekao je da ne može ulaziti u konkretan slučaj tadašnjeg načelnika općine Nerežišće Lovre Kuščevića. “Međutim, kao dugogodišnji načelnik Općine Milna vrlo dobro sam upućen u problematiku i procedure donošenja prostornih planova kao i nižih provedbenih planova kao što su Urbanistički planovi uređenja i vrlo dobro poznajem zakonske propise kojima su propisani postupci izrada i izmjena planova”, dodao je Lozić.

Upozorio je na odgovornost drugih aktera, ali i javnosti, kod utvrđivanja prostornog plana.

“tvrdim da nije i ne može čitava odgovornost u izradi planova biti na načelniku, pa tako ni tada na načelniku Lovri Kuščeviću. Name, odluku o pokretanju postupka izrade ili izmjena i dopuna prostornog plana donosi Općinsko vijeće, a ne načelnik. I Općinsko vijeće je upravo tijelo koje odlučuje koji su razlozi i ciljevi izmjena prostornog plana, a sve temeljem analize stanja u prostoru koju opet ne donosi načelnik već stručno tijelo.”

“Jednako tako postupak je javan i transparentan i tijekom javne rasprave svi zainteresirani građani imaju pravo sudjelovati tako da daju primjedbe i prijedloge, a na izrađivaču plana, dakle instituciji ili ovlaštenom gospodarskom subjektu s kojim je Općina zaključila ugovor o izradi plana je da na te prijedloge odgovori i ako su u skladu sa smjernicama i ciljevima koje je odredilo Općinsko vijeće i Zakon o prostornim uređenju, da ih prihvati ili ne.”

“Dakle, te odluke nisu odgovornost načelnika. Jednako tako po završetku procedure i dobivanju mišljenja javnopravnih tijela, a prije svega nadležnog ministarstva takav plan usvaja Općinsko vijeće, a ne načelnik., rekao je načelnik općine Milna.

“Poučen vlastitim iskustvom i optužbi na svoj račun smatram da i u ovom slučaju kada se radi o Općini Nerežišća u smislu izrada i izmjena Prostornog plana valja biti oprezan u optuživanju jer prije svega potrebno je poznavati na kojem tijelu leži odgovornost”, znakovito je rekao načelnik Lozić.

SDP-ov načelnik i sam iza sebe ima kaznene prijave, za koje kaže da ga “uvijek isti pojedinci optuživali za bezbroj navodno počinjenih kaznenih djela”.

“Jedan proces je 2012. godine završen pravomoćnom oslobađajućom presudom, a u drugom procesu Vrhovni sud RH je u potpunosti dao meni za prvo u sve 4 točke optužnice i u ovom trenutku čekam konačan epilog na Županijskom sudu u Splitu”, rekao je Marković.

Foto: Franjo Mlinac/Fah

 

Facebook Comments