Ustavni sud: Političari moraju više tolerirati kritike, prihvatljiva samo najnužnija ograničenja slobode govora

Ustavni sud: Političari moraju više tolerirati kritike, prihvatljiva samo najnužnija ograničenja slobode govora

”Kada je sporna izjava dana u kontekstu političke debate o pitanju od javnog interesa, prihvatljiva su samo najnužnija ograničenja slobode govora jer je sloboda političke debate u samoj srži koncepta demokratskog društva”, ističe Ustavni sud u svojim načelnim stajalištima u odnosu na zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja misli, prenosi N1.

Sud pritom dodaje kako su granice prihvatljive kritike šire u slučaju same ličnosti političara nego kod privatnih osoba.

”Za razliku od privatnih osoba, političar je neizbježno i svjesno otvoreniji za pomno ispitivanje svake njegove ili njezine riječi i djela te sukladno tome mora iskazivati veći stupanj tolerancije”, stajalište je Ustavnog suda.

Pojašnjavajući stajalište suda, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je kazao kako ”sloboda izražavanja može biti ograničena samo ako je to nužno u demokratskom društvu, što su nužni utvrditi sudovi u pojedinačnim slučajevima”. Pritom je dodao da sloboda medija predstavlja jedan od temelja svakog demokratskog društva.

Napadi na premijera: Kritika ili prijetnja?

“Kad izađemo na ulice pogodit ću vas kamenom”, na Facebooku je napisao 21-godišnji Andreas J. 2017. godine, zbog čega je uhićen. Poruka je bila usmjerena Andreju Plenkoviću. Mladiću je određeno 15 dana istražnog zatvora kako ne bi pokušao ponoviti kazneno djelo, točnije prijetnju, što mu je stavljena na teret.
Ivan Jelić, 22-godišnjak iz Malog Lošinja, u veljači ove godine na riječkom Općinskom sudu zbog telefonskih prijetnji premijeru Andreju Plenković i članovima Vlade nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora u koji neće ići ako u četiri godine ne ponovi nedjelo. Negodovao je da vlada ima novca za avione a ne za bolesnu djecu te im je zaprijetio da će “i on kupiti avion i razvaliti, srušiti Vladu” te im “pokazati gdje im je mjesto, sve ih zgromiti i ubiti”.

U Poreču je prošle godine prijavljen jedan osamnaestogodišnjak zbog povika “HDZ lopovi, lopine” usmjerenog prema Andreju Plenkoviću, međutim mladića je sud u Pazinu oslobodio.

“To nisu stvari koje radi predsjednik Vlade niti ih radi bilo tko iz HDZ-a, to su po meni stvari koje se rade po službenoj dužnosti i kad bi vi znali koliko je tih prijetnji, ne samo meni nego i ostalim dužnosnicima, možda bi s manje osmijeha o tome govorili. Neke su neozbiljne neke su ozbiljne, prema tome to nije bila nikakva posebna stvar, a sudovi su neovisni, donose svoje odluke”, komentirao je slučaj povika “HDZ lopovi” Andrej Plenković, prenio je Index.

Sudac Šeparović o vlastitom predmetu

Upitan za komentar svoje tužbe protiv profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslava Miličića, a obzirom na zauzeto stajalište Ustavnog suda da političari kao javne osobe moraju iskazivati veći stupanj tolerancije, Šeparović je pojasnio kako njegov potez ne odudara od zauzetog stajališta. Pritom je dodao da i predsjednik Ustavnog suda ima pravo na zaštitu osobnog digniteta.

”Koristeći svoja prava kao i svaki drugi građanin, tužio sam Miličića jer je krivotvorio moj doktorat i prikazao ga kao plagijat. Iako mi je nepravomoćno dosuđena odšteta od 50.000 kuna, mene novac ne zanima te ću ga, ukoliko ga dobijem, darovati djeci s posebnim potrebama”, rekao je.

”Nitko nema pravo klevetati, izmišljati i krivotvoriti. Javne osobe ne mogu reći da za njih vrijede druga pravila prema kojima je dopušteno da ih drugi blate. Takvo što je nedopustivo”, zaključio je Šeparović.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

 

Facebook Comments