Smijenjen austrijski crkveni dužnosnik koji je hrvatskim biskupima zabranio misu na Bleiburgu

Engelbert Guggenberger, upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt smijenjen je s položaja, prenosi austrijski ORF.at. Radi se o crkvenom dužnosniku koji je potpisao pismo kojim je hrvatskim biskupima zabranjeno slavljenje mise na komemoraciji bleiburške tragedije. Zamijenit će ga vojni ordinar Werner Freistetter.

Kada je zabranio misu hrvatskim biskupima, Guggenberger je govorio o  mogućoj šteti tu za Crkvu u Austriji, te potrebu da se Crkva distancira prema fašizmu.

“Analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke Crkve”, rekao je Guggenberger za komemoraciju žrtava Križnog puta na Bleiburškom polju.

“Da smo izdali dozvolu za misu na Bleiburgu, Katoličkoj Crkvi u Koruškoj mogla bi se predbaciti instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru” dodavši, pomalo paradoksalno, da odluka nije donesena kao posljedica političkih pritisaka.

Razlozi njegove smjene za nisu poznati. Međutim, za sada se ne dovodi u vezu s njegovim odlukama i izjavama vezanim uz Bleiburšku komemoraciju.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments