Smrt dječaka Gabrijela: Liječnička solidarnost prešla u neprihvatljivu “klanovsku zaštitu”

Smrt dječaka Gabrijela: Liječnička solidarnost prešla u neprihvatljivu “klanovsku zaštitu”

Hrvatska liječnička komora (HLK) oglasila se još jednom u povodu slučaja smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića koji je preminuo od sepse. Iako je i službeno potvrđeno kako je u ovom slučaju koji je potresao Hrvatsku bilo propusta liječnika zbog čega javnost i neutješni roditelji Gabrijela Bebića traže odgovornost, vršitelj dužnosti predsjednika HLK-a Krešimir Luetić na konferenciji za medije rekao je kako je “zaprepašten” što je u medijima objavljena povijest bolesti, medicinska dokumentacija i detalji tijeka postupka liječenja preminulog dječaka, bez suglasnosti svih uključenih. Smatra kako “nije dobro za naše društvo i Komora neće dopustiti ovu svojevrsnu hajku, govor mržnje i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji i liječnicima pojedincima”.

Naglasio je da Hrvatska liječnička komora čvrsto stoji iza utemeljenosti stručnog mišljenja koje je donijelo Komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor u slučaju smrti dječaka u Metkoviću jer je objektivno i nepristrano te zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza samih liječnika.

Portal Index.hr objavio je informaciju dobivenu od izvora koji je morao ostati anoniman da Komora najviše tereti liječnicu Kseniju Kaleb, pedijatricu Doma zdravlja Metković, koja je jedina odmah primila i pregledala dječaka nakon što su ga odbili primiti na Hitnoj i u ordinaciji drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka. Komora je u nalazu najviše zamjerila dr. Kaleb, koja je jedina u Metkoviću pomogla nesretnom dječaku.

Zamjeraju joj što nije ostala na Hitnoj s dječakom te mu odmah u ordinaciji nije dala kisik i infuziju nego ga je odvela u obližnju ispostavu Hitne pomoći da bi mu se to sve isto brže dalo jer je Hitna opremljena za hitne slučajeve s obzirom na to da u pedijatrijskoj ambulanti ne postoji defibrilator koji je možda mogao zatrebati u reanimaciji životno ugroženog djeteta. Odvjetnik liječnice Kaleb Antonio Volarević rekao je za Index kako su u nalazu Povjerenstva za stručni nadzor HLK-a u “izostala osnovna načela svakog poštenog i pravno ispravnog postupanja povodom izvanrednog nadzora liječnika koji su pružali ili trebali pružiti neposrednu zdravstvenu zaštitu sada pokojnom Gabrijelu Bebiću”, dodao je Volarević.

Štoviše, dodao je, “iz nalaza je razvidno da su članovi Povjerenstva potpuno propustili utvrđivati i komentirati ili su tek šturo komentirali postupke ili propuste određenih liječnika i zdravstvenih djelatnika, a dok su u odnosu na druge liječnike sasvim neopravdano preuveličali značaj njihovog postupanja u negativnom kontekstu”.

“Uopće nije objektivno ispitana uloga i značaj postupka zdravstvene djelatnice koja je, prema navodima svjedoka, u ključnom trenutku samovoljno odbila zahtjev Gabrijelovog oca da dječak bude žurno primljen kod liječnika pedijatra u ordinaciju.

Uopće nije obrađeno pitanje zbog čega je dječak posljednjeg dana u teškom stanju ponovno s Hitne poslan da čeka kod pedijatra. Time su u potpunosti ignorirane informacije koje su od iznimnog značaja za pravilna utvrđenja iz nalaza Komisije Hrvatske liječničke komore. Iz tog razloga predmetni nalaz Liječničke komore ne može se uzeti kao relevantan dokument na temelju kojega bi se mogli donositi ozbiljni zaključci o tome tko je i u kojoj količini doista učinio stručni propust, odnosno je li i koji od tih propusta doista bio presudan za tragičan ishod”, rekao je odvjetnik liječnice Kaleb.

Iako je odvjetnik Volarević strana u postupku, ove njegove primjedbe čine se sasvim logičnima i objektivnima te zahtijevaju, u najmanju ruku dodatna objašnjenja Povjerenstva za stučni nadzor i odgovore na sve dvojbe koje su izašle u javnost. A ta dodatna objašnjenja mogao je zatražiti upravo gospodin Luetić na konferenciji za medije i time otkloniti svaku sumnju u transparentnost vođenja interne istrage te pokazati kako mu je doista stalo da krivci odgovaraju.

Međutim, iz priopćenja gospodina Luetića može se zaključiti samo kako je ljut što su podaci o propustima liječnika, a sada i rada Povjerenstva za stručni nadzor izašli u javnost. Time je poslao poruku da pokušava zaštititi pojedine liječnike čiji je propust bio evidentan, a da se krivnja prebacuje na liječnicu koja vjerojatno nema zaštitu kakvu imaju neki njezini kolege u Metkoviću. Njegova izjava o “hajci protiv liječnika” i “govora mržnje” više podsjeća na pokušaj klanovske solidarnosti prema kojoj “našeg čovjeka” treba braniti po svaku cijenu, bez obzira na to što je učinio, ili je propustio učiniti. Upravo zato javnost treba znati sve detalje tijeka postupka liječenja u slučaju malog Gabrijela.

Facebook Comments