Sanja Mikleušević Pavić žestoko napala vodstvo HRT-a i zastupnicu Prljaskaj: Tko to tamo uređuje u katedrali hrvatskog duha

Sanja Mikleušević Pavić žestoko napala vodstvo HRT-a i zastupnicu Prljaskaj: Tko to tamo uređuje u katedrali hrvatskog duha

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u u priopćenju je ocijenio nedopustivim što su nadležni za propust na HTV-u sav teret prebacili na odjel grafike informativnog medijskog servisa HTV-a umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Hrvatska televizija je u podnevnom Dnevniku, 6. listopada, najavila izvještaj o izborima na Kosovu slikom zastave Republike Srbije, na videozidu iza voditeljice, a isti dan je u vijestima na Prvom programu HTV-a objavljena isprika, javlja N1.

U toj javnoj isprici, međutim, nadležni su, umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti, sav teret propusta nedopustivo prebacili isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a, priopćili su iz ogranka HND-a na HTV-u.

U priopćenju su naveli i to da se javnosti putem društvene mreže Facebook u ponedjeljak obratila saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te navela detalje sastanka koji je u društvu veleposlanika Republike Kosovo Gezima Kasapollija održala u prostorijama HRT-a 7. listopada, dan nakon sporne objave.

Zastupnica Lekaj Prljaskaj – očito nesvjesna uloge i statusa HRT-a, koji bi prema Zakonu o HRT-u trebao biti neovisan javni servis – s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem i urednicima, kako navodi, “Kovačem i Perišićem”…- dogovara ne samo gostovanja u emisijama, kako će i što HRT snimati o Kosovu i koji mu moraju biti izvori, nego i stegovne mjere za zaposlenike HRT-a, ističu u priopćenju i ocjenjuju kako je “prema sadržaju razgovora koji gospođa Lekaj Prljaskaj opisuje na društvenoj mreži, vidljivo da je s obje strane prekršen Zakon o HRT-u koji, uz ostalo, određuje da je ‘ u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju'”.

U priopćenju također pozivaju predstavnike HRT-a koji su sudjelovali u razgovoru da se očituju o tome čije su interese zastupali te jesu li i zašto pristali na ovakav ton i sadržaj razgovora.

“Ako vodstvo HRT-a nije u stanju samo odrediti što se i kako dogodilo vezano uz navedeni propust te o tome izvijestiti javnost – pitanje je tko sve i na koji način zapravo upravlja HRT-om”, stoji u priopćenju koje je za HND-ov ogranak na HTV-u potpisala Sanja Mikleušević Pavić.

 

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments