Bandić nije napravio sljemensku žičaru, ali zato poput šeika troši na preskupu Snježnu kraljicu

Bandić nije napravio sljemensku žičaru, ali zato poput šeika troši na preskupu Snježnu kraljicu

Zagreb će početkom 2019. po 14. puta ugostiti najbolje svjetske slalomašice i slalomaše na Snježnoj kraljici. Nema sumnje, veliki je to sportski događaj. Organizatori, Hrvatski skijaški savez i Grad Zagreb, ističu brojne prednosti koje donosi ove prestižna utrka. Kažu kako je u kratkom razdoblju stekla veliki međunarodni ugled i postala priredba od posebnog značaja za Grad Zagreb te da priredbu medijski prate najjače europske televizijske kompanije i oko 300 milijuna ljudi diljem svijeta.

Snježna kraljica se po nekoliko stvari razlikuje od ostalih utrka Svjetskog kupa. Prije svega riječ je o ponajvećem nagradnom fondu od oko 120.000 eura, od čega pobjednik dobiva 46 tisuća eura. Jedina je to utrka u kojoj se staze nalaze u blizini velikog grada gdje se skijaši nakon treninga i utrka vraćaju u hotel Westin s pet zvjezdica.

Recimo da su to dobre strane Snježne kraljice koja je pokrenuta u čast naše skijaške kraljice i višestruke olimpijske pobjednice Janice Kostelić koja je zaista zaslužila da joj se rodni grad nekako oduži. No, Janica se više ne natječe, a njezini i Ivičini nasljednici, za sada, nisu na toj razini. Ivica i Janica svakako su zaslužni za popularizaciju bijelog sporta u Hrvatskoj, gdje je usprkos nestašici snijega skijanje popularan zimski sport.

Problem Snježne kraljice nastupa kada se pogledaju troškovi same utrke, ali i opravdanosti forsiranja održavanja alpske discipline na području na kojem već godinama za vrijeme održavanja nema snijega. Što se troškova tiče, svake godine Grad sudjeluje s nekoliko milijuna kuna u organizaciji događaja koji ukupno košta oko 20 milijuna kuna, a kako piše index.hr, donacija Zagreba često bude i veća od planirane kako bi se pokrili svi troškovi, posebno u godinama kada nema snijega.

Portal Poslovni savjetnik navodi kako će ove godine dvije slalomske utrke za žene i muškarce građane Zagreba će koštati 23 milijuna kuna, a financiranje pokrivaju grad i država. Gradska uprava ove je godine bez problema izdvojila 4,5 milijuna kuna za održavanje Snježne kraljice, a to je iznos bez besplatnog prijevoza gledateljima koji osigurava ZET, piše Poslovni savjetnik.

Niti to ne bi bio problem kada bi Zagreb bio glavni grad Švicarske ili Austrije, ali na žalost nije. Živimo u gradu kojim već više od desetljeća upravlja rastrošna i brojna gradska uprava s gradonačelnikom koji više od desetljeća raspolaže s ogromnim proračunom koji se puni skupim porezima i prirezima.

Zastupnici gradske skupštine izglasali su prije nekoliko dana na sjednici kojoj su prethodili sumnjivi obrati pojedinih zastupnika, proračun za 2019. godinu težak 8,19 milijardi kuna, koji je veći za 185 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu.

Svjetske skijaške zvijezde vjerojatno ne znaju da velik dio troškova njihovog boravka u Zagrebu plaćaju građani koji su izloženi čestim poskupljenjima, koji izdvajaju najviše poreze i prireze u državi, koji skupo plaćaju vodu u gradu koji leži na vodi i gdje savršeno rade službe koje od građana ubiru novac, poput Zagrebačkog holdinga ili Zagrebparkinga.

No, ostanimo u okvirima Snježne kraljice i podsjetimo na tužan podatak da gradonačelnik Milan Bandić, koji se toliko ponosi ovom manifestacijom, nije do danas uspio sagraditi niti toliko najavljivanu sljemensku žičaru koja bi bila barem nekakva kompenzacija Zagrepčanima za njihova visoka porezna izdvajanja kojima se, između ostaloga, plaća utrka Svjetskog kupa.

Uz već spomenuto forsiranje organiziranja elitnog skijaškog natjecanja na podneblju koje oskudijeva snježnim padalinama, ovi snažni kontrasti pretvorili su Snježnu kraljicu u apsurdnu manifestaciju na koju može biti ponosna samo “elita” udobno smještena u sljemenskim VIP ložama.

Facebook Comments