Šokantna ispovjed roditelja preminulog dječaka Gabrijela: Kakvi su to ljudi?

Šokantna ispovjed roditelja preminulog dječaka Gabrijela: Kakvi su to ljudi?

Ivana i Mišo Bebić, neutješni roditelji malog Gabrijela koji je preminuo 11. prosinca 2018. zbog višeorganskog zatajenja uvjetovanog virusom H1N1 (gripa) i bakterijom streptokok koja je napala dječaka, a čije teško zdravstveno stanje nisu prepoznali liječnici u Domu zdravlja odnosno Hitne pomoći u Metkoviću, iznijeli su Slobodnoj Dalmaciji potresno svjedočanstvo o danima koji su im zauvijek promijenili život.

Devetogodišnjak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC, gdje je preminuo.

U razgovoru nabijenim emocijama i suzama, za koji je novinar Slobodne Dalmacije rekao kako mu je zasigurno bio jedan od najtežih u karijeri, iznijeli su šokantne pojedinosti o ponašanju djelatnika Doma zdravlja Metković i Hitne pomoći. Drama obitelji Bebić, koja je na noge digla cijelu Hrvatsku i koja je još jednom, po tko zna koji put, pokazala da u hrvatskom zdravstvenom sustavu hitno treba nešto mijenjati, počela je 7. prosinca 2018. godine.

– Tada sam prvi put odvela Gabrijela i drugo dvoje djece k njihovoj pedijatrici jer su malo kašljali. Bio je petak i liječnica nas je primila, pogledala svima ždrijelo i poslušala pluća. Rekla je da je sve u redu i preventivno nam je dala Sumamed, ako nekome od djece skoči temperatura preko vikenda. Otišli smo kući, rekla je majka Ivana Bebić.

U subotu poslijepodne Gabrijelu je temperatura skočila na više od 39 stupnjeva. Počeo je povraćati i nije prihvaćao nikakvu hranu cijelu noć, a u nedjelju stanje se dodatno pogoršalo.

– Gabrijelu je jezik skroz pobijelio, što je znak dehidracije, dok je kod druge dvoje djece bio normalne boje. To nam je bio znak da ponovno moramo hitno otići k liječniku. (…) Liječnica mu je pogledala ždrijelo i poslušala pluća, a ja sam joj rekao koje mu sve lijekove dajemo. Rekla je da je s njim sve u redu i da mu ne treba druga terapija. U jednom trenutku mi je medicinski tehničar s Hitne pomoći u Metkoviću rekao kako je tog jutra kod njih bilo dvadesetak djece s virozom i da ne zna tko će uopće u ponedjeljak moći u školu – kazao je Mišo Bebić.

Gabrijelu je u noći s nedjelje na ponedjeljak temperatura ponovno počela rasti i prelaziti 39 Celzijevih stupnjeva. Tati je govorio da mu je strašno zima nogicama. Ležao je pokriven na kauču i nikako se nije mogao ugrijati. Rekao je da ga boli s desne strane u predjelu plućnog krila kad udiše. Oko dva sata ponovno su došli na Hitnu, gdje su im vrata otvorili medicinska sestra i liječnica. Liječnica je poslušala pluća i pogledala grlo i rekla da je Gabrijel u redu i da ga ujutro odvedu k pedijatru.

Na primjedbu oca kako njegova pedijatrica radi poslijepodne, ostala je pri svome i rekla: “Dijete je u redu i idite kući”, prepričava nesretni otac. Pokazalo da je to bila posljednja Gabrijelova noć u obiteljskoj kući i predzadnja noć u njegovu kratkom životu.

U ponedjeljak su otišli drugom pedijatru jer je Gabrijelova pedijatrica radila poslijepodne. Tamo su im rekli da odu imaju gužvu i neka odu na Hitnu, te da se vrate ako ga tamo ne prime. U Hitnoj su im je liječnica rekla da to nije slučaj za njih te su ih poslali pedijatrici na katu. Gabrijel je tada jedva sjedio. Stalno je padao jer mu je tijelo već bilo onemoćalo, prisjeća se dječakov otac. Kada je pedijatrica pogledala mu je grlo i pluća, ponavljala je “Bože moj, što je ovo, kako grmi u plućima, kako ovo nisu čuli?” i odlučila pozvati helikopter kako bi Gabrijela hitno prebacili u bolnicu u Splitu gdje je prevezen na Jedinicu intenzivnog liječenja za djecu (JILD). U utorak ujutro oko nakon reanimacije oko osam sati liječnici su proglasili smrt.

Nazvao nas je liječnik i rekao da su dali sve od sebe, ali da su, nažalost, morali proglasiti smrt. Ne dao Bog da se ikome dogodi ovo što se dogodilo nama, završio je jezivu priču otac Mišo Bebić. Najavili su kako će pravdu potražiti na sudu.

– Nećemo dopustiti da ovo tek tako završi. Ići ćemo do kraja zbog našeg Gabrijela. Ne smijemo ga iznevjeriti. I vjerujte mi, nije nam do novca, jer nikakav novac neće vratiti naše dijete. Ali želimo da budu kažnjeni oni koji su svojim nečinjenjem doveli do smrti našeg anđela. Neka naš slučaj bude opomena svima koji svoj posao liječnika shvaćaju olako. Oni odgovaraju za ljudske živote, tako su i odgovorni za život našeg sina Gabrijela Bebića, rekao je Mišo Bebić.

Hrvatska liječnička komora u utorak je izvijestila da je utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika te da se utvrđeni stručni propusti odnose na necjelovito izvanbolničko postupanje pri zbrinjavanju pacijenta. Na temelju stručnog mišljenja, nadležna tijela komore donijet će odluku o pokretanju disciplinskog postupka pred časnim sudom komore.

Zdravstvena inspekcija koja je istraživala okolnosti smrti 9-godišnjeg dječaka iz Metkovića ranije je utvrdila da nije na vrijeme prepoznata bolest kao niti težina njezine kliničke slike te će slučaj proslijediti na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu. Povjerenstvo je zaključilo da kod Gabrijela “nije na vrijeme prepoznata bolest kao niti težina njezine kliničke slike”, te da su učinjeni propusti tijekom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split”, stoji u zaključku Stručnog povjerenstva donesenog u svezi zbrinjavanja malodobnog dječaka.

S druge strane, Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite uputila je u ponedjeljak podršku svojim kolegicama i kolegama u Metkoviću, uz ocjenu da su nakon tragične smrti dječaka u Metkoviću, mediji i zdravstvena administracija pokrenuli lov na vještice u kojem će netko od liječnika biti proglašen krivcem, dok roditelje Metkovića pozivaju da ne odustaju od svojih racionalnih i na zakonima utemeljenim zahtjevima.

Facebook Comments