Soroseva sjena nad izvješćem o “brutalnosti” hrvatske policije prema migrantima

Soroseva sjena nad izvješćem o “brutalnosti” hrvatske policije prema migrantima

Strani mediji i nevladine organizacije pomno prate kako hrvatska policija tretira migrante koji su na ilegalan način ušli u Hrvatsku. Nakon britanskog Guardiana u koji je u studenom optužio hrvatsku policiju da mlati migrante, sada se u sličnom tonu oglasio i Human Rights Watch (HRW) koji tvrdi da hrvatska policija vraća migrante nazad u Bosnu i Hercegovinu, u nekim slučajevima i nasilno, ne dajući im priliku zatražiti azil.

A vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva protivno je zakonu o azilu Europske unije, Povelje EU o temeljnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951. godine, naglašava HRW.

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku navodi da postoje brojni dokazi o zloporabi hrvatske policije na granicama. Istražiteljica HRW-a za Balkan i istočnu Europu Lydia Gall rekla je da su razgovarali s 20 ljudi, uključujući 11 glava obitelji i jednim dječakom bez pratnje, koji su rekli da ih je hrvatska policija deportirala u Bosnu i Hercegovinu bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhitila duboko u hrvatskom teritoriju. Njih šesnaestero, među njima i žene i djeca, tvrde kako ih je policija tukla pendrecima i udarala, ukrala im novac i ukrala im ili uništila mobitele.

Kao i u svim ranijim slučajevima, Hrvatska je sve optužbe o uporabi sile odbacila pozivajući se na pravo zaštite svojih granica. Reagirajući na te prozivke MUP je u utorak izvijestio da ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile naspram bilo koje populacije, ali i da su se sve prijave o navodnom nasilju pokazale nedovoljnima za kriminalističko istraživanje.

MUP je naveo da je još krajem studenog primljeno pismo u kojem su predstavnici HRW-a iznijeli navode o nezakonitom i neprofesionalnom postupanju hrvatske policije prema migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

Ministar Davor Božinović odgovarajući na ove optužbe HRW-a rekao je kako Hrvatska kao zemlja članica Europske unije ima zadaću provoditi zaštitu državne granice i sprječavati nezakonite migracije, sukladno Zakoniku o schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. Izvijestio ih je također da je u prvih deset mjeseci ove godine hrvatska policija registrirala čak 6415 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulazaka u Republiku Hrvatsku, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje od 56,8 posto.

No, čini se da Human Rights Watch ova hrvatska opravdanja o zaštiti granica ne zanimaju previše. Očito je da smatraju kako Hrvatska treba pustiti svakoga potpuno zanemarujući sigurnosne aspekte migrantske krize. No, kada se pogleda tko je osnovao i tko vodi ovu organizaciju, stvari postaju jasnije.

HRW je privatna organizacija koju su pod nazivom Helsinki Watch osnovali Robert L. Bernstein and Aryeh Neier 1978. godine s ciljem praćenja kršenja ljudskih prava u tadašnjem Sovjetskom savezu. Organizacija je kasnije proširila aktivnost gotovo na cijeli svijet. Aryeh Neier od 1993. do 2012. bio je predsjednik Otvorenog društva kontroverznog Georgea Sorosa protiv kojega se danas diže konzervativna Europa i protiv kojega je “rat” pokrenuo i bivši glavni strateg i čovjek zaslužan za pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, Steve Bannon. Razlog je Sorosev utjecaj na medije i organizacije koje rade protiv suvereniteta nacionalnih država i zalažu se otvaranje granica i slobodan prolaz migranata u europske zemlje.

Facebook Comments