Najveći smo izvoznici nogometaša u svijetu. Evo koliko hrvatskih igrača igra u inozemstvu

Najveći smo izvoznici nogometaša u svijetu. Evo koliko hrvatskih igrača igra u inozemstvu

Hrvatska je osma zemlja u svijetu po broju izvezenih nogometaša u inozemstvo, no kada se uzme u obzir broj njenih stanovnika prva je na svijetu, pokazuje izvještaj Međunarodnog centra za sportske studije (CIES).

CIES je u svojoj 380. tjednoj publikaciji objavio popis zemalja s najviše nogometaša u 135 stranih liga u svijetu, prenosi N1.

Hrvatska ima 400 igrača u inozemstvu, što je 81 više u odnosu na 2017. godine, čime se nalazi na osmom mjestu u svijetu. Na devetom mjestu je Srbija s 379 nogometaša a na desetom Nizozemska sa 367.

Brazil zauzima prvo mjesto sa 1219 nogometaša u inozemstvu, a slijede Francuska sa 978 igrača i Argentina sa 815.

Engleska je na četvrtoj poziciji sa 525, a zatim dolaze Njemačka sa 441, Kolumbija sa 425 i Španjolska sa 409 igrača u inozemstvu.

Ako se u obzir uzme broj nogometaša u inozemstvu u odnosu na broj stanovnika zemlje iz koje dolaze, Hrvatska s populacijom od 3,8 milijuna ljudi zauzima prvo mjesto na svijetu.

Na utjecaj hrvatskih nogometaša u inozemstvu ukazuju ovogodišnja europska klupska natjecanja. Hrvatski vezni igrač Luka Modrić igrat će za Real Madrid u finalu Lige prvaka protiv Liverpoola, što je 11. godina zaredom da neki hrvatski nogometaš nastupa u finalu tog elitnog natjecanja.

U finalu Europske lige će se pak međusobno sučeliti Borna Barišić u dresu Rangersa i Kristian Jakić u dresu Eintracht Frankfurta.

Foto: Hina