Teški dani brončanog s SP-a u Budimpešti. “Bio je dobar prijatelj, ali nakon podrške Putinu bio sam ga spreman ubiti”

Teški dani brončanog s SP-a u Budimpešti. “Bio je dobar prijatelj, ali nakon podrške Putinu bio sam ga spreman ubiti”

Svjetsko prvenstvo u plivanju u Budimpešti ispisalo je i jednu emotivnu priču u kojoj glavnu ulogu ima Mikhajlo Romančuk, prenosi tportal.

Ukrajinski plivač je u utorak navečer u Budimpešti osvojio brončano odličje u disciplini 800 metara slobodno. S vremenom od 7:40.05 srušio je svoj ukrajinski nacionalni rekord, a rezultat je još vrjedniji ako se zna da ga je postigao tijekom nezamislivo teške situacije u njegovoj domovini.

Naime, Romančukov otac se bori protiv Rusa na istoku Ukrajine koja se nalazi pod ruskom invazijom četiri mjeseca.

Njih dvojica ne razgovaraju telefonom iz straha da bi se mogla otkriti lokacija njegovog oca, iako su svaki dan razmjenjivali poruke.

‘Teško je, ali svako jutro mi šalje poruku da je dobro.

I on je razmišljao o povlačenju iz plivanja te da se pridruži ocu u borbi prije nego što je dobio poziv da dođe trenirati zajedno s Nijemcem Florianom Wellbrockom.

‘Mislio sam otići u rat i braniti svoj dom. Odlučili smo da ne mogu ništa učiniti s pištoljem. Za mene je bolje nastaviti trenirati, raditi sve što najbolje radim. Svojim plivanjem mogu cijelom svijetu ispričati situaciju u Ukrajini.’

Govorio je i o tome kako bi reagirao da Rusiji i Bjelorusiji nije zabranjeno natjecanje u Budimpešti te o svojim osjećajima prema ruskom plivaču Evgeniju Rilovu koji se krajem ožujka pojavio na proratnom skupu u Rusiji.

‘Moja bi reakcija mogla biti agresivna, ne znam. Bio sam spreman ubiti ga. Prije je bio dobar prijatelj. Prije, ali sve se promijenilo.’

Situacija u Ukrajini jako utječe na njega…

‘Pogotovo na početku kada sam se preselio u Njemačku. Bilo je teško jer si psihički u ratu i spavaš samo tri-četiri sata jer stalno čitaš vijesti. Bilo je tako teško na početku, ali onda shvatiš da sve što možeš je plivati, trenirati, predstavljati svoju zemlju.’, rekao je Romančuk i zaključio:

‘Tako sam ponosan na sve ljude u Ukrajini. Ovo je sve što mogu reći. Ponosan sam na ljude, na vladu, predsjednika. Tako sam ponosan na njih. I stvarno sam sretan što sam Ukrajinac.’

Foto: Wikipedia