Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca nezakonito financira predizbornu kampanju?

Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca nezakonito financira predizbornu kampanju?

Srpsko narodno vijeće (SNV) u petak je odbacilo prozivke za nezakonito financiranje izborne izborne kampanje za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, pojašnjavajući da ne financiraju kampanju, već informiranje birača, a sredstva za to dobivena su temeljem Vladina Operativnog programa za nacionalne manjine.

SNV redovito pomaže vijeća srpske nacionalne manjine jer ona ne dobivaju dostatna sredstva od lokalnih ili područnih samouprava za ispunjavanje funkcija koje imaju prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, navodi SNV u odgovoru Hini na prozivke da prebacuju sredstva iz državnog proračuna na vijeća nacionalnih manjina, iako ih ona zakonski ne mogu upotrijebiti u kampanji za izbore koji će se održati 5. svibnja.

Prozivke na račun SNV-a ovoga su tjedna uputili predlagači nezavisne liste za izbor Vijeća Srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije Srđan Milaković i Dragan Crnogorac.

Oni tvrde da je SNV prebacio novac za predizbornu promidžbu na račune manjinskih vijeća iako, sukladno nedavno donesenom Zakonu o izborima za članove i predstavnike Vijeća nacionalnih manjina, predsjednici manjinskih vijeća nemaju ovlasti za bilo koju vrstu plaćanja jer su izbori raspisani i dosadašnjim vijećima je istekao mandat, prenosi N1.

Foto: Danijel Kasap/Hina

 

Facebook Comments