Štićenica Angele Merkel: Ursula von der Leyen podržavala je katastrofalnu migrantsku politiku njemačke kancelarke

Štićenica Angele Merkel: Ursula von der Leyen podržavala je katastrofalnu migrantsku politiku njemačke kancelarke

Ursula von der Leyen provela je prvih trinaest godina života u Bruxellesu, gdje je njen otac Ernst Albrecht, političar CDU-a a kasnije i premijer Donje Saske, obnašao visoke dužnosti u Europskoj ekonomskoj zajednici i Europskoj zajednici, pretečama Europske unije, prenosi tportal.

Studira ekonomiju u London School of Economics. Zbog komunističkih terorista “Rote Armee Fraktion” koji su vršili napade na političare i njihove obitelji, studira pod lažnim imenom. Nakon povratka u Njemačku studira i medicinu, nakon čega je doktorirala i specijalizirala ginekologiju.

Udala se za liječnika i potomka poznate obitelji tekstilnih industrijalaca, Heika von der Leyena s kojim ima sedmero djece.

Bliska suradnica Angele Merkel

Politici se posvetila relativno kasno: članicom Kršćansko-demokratske zajednice (CDU) postala je tek 1990., a u pokrajinsku politiku je ušla krajem devedesetih. Na saveznu političku scenu je došla 2005. kada ju je novopečena kancelarka Angela Merkel dovela na mjestu ministrice obitelji. U drugom kabinetu Merkel, Von der Leyen je obnašala mjesto ministrice rada, a 2013. je preuzela ministarstvo obrane.

Zbog podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel bila je izložena napadima konzervativnih krugova. Sama obitelj Von der Leyen je kod kuće primila jednog izbjeglicu iz Sirije.

Foto: Hayoung Jeon/Epa

Facebook Comments