Davor Ivo Stier: Milijan Brkić je od početka bio za koaliciju s HNS-om

Davor Ivo Stier: Milijan Brkić je od početka bio za koaliciju s HNS-om

Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova i bivši politički tajnik stranke, koji će očito biti jedan od glavnih protukandidata Andreju Plenkoviću za čelno mjesto HDZ-a,  dao je veliki  intervju Jutarnjem listu u kojemu je, pored ostalog, govorio i o unutarstranačkim problemima s kojima se suočava HDZ i rekonstrukciji Vlade koju je najavio Plenković.

Očekujete li da do rekonstrukcije Vlade dođe do kraja srpnja, kako se najavljuje, i tko bi sve, po vama, od ministara trebao napustiti Vladu?

– Problemi s kadrovima su odraz jednog dubljeg političkog problema, odnosno, problem politike koja nije u prvi plan stavila borbu protiv klijentelizma. To, naravno, ne znači da u nekim segmentima nije bilo dobrih rezultata u borbi protiv korupcije. Vidimo da je policija tu postigla neke značajne rezultate. Ali u političkom smislu, klijentelizam kao društveni fenomen i kao politički problem nije stavljen u prvi plan, nego je od lipnja 2017. u prvi plan stavljena stabilnost vlasti i u tom kontekstu je napravljena koalicija s HNS-om i SDSS-om, suradnja s Milanom Bandićem i nekolicinom zastupnika koji su izvorno izabrani na listi SDP-a.

Ta politika prvi je put testirana kod građana na europskim izborima u svibnju i doživjela je neuspjeh. Građani su nam poslali poruku da žele da borba protiv klijentelizma bude u prvom planu. Naša je odgovornost pokazati da smo dobro razumjeli tu poruku građana. Rekonstrukcija Vlade, pogotovo ako će ići ka smanjenju resora i povećanju učinkovitosti, može sigurno biti korak u tom smjeru.

Jesu li odnosi Plenkovića i Gordana Jandrokovića u zadnje vrijeme narušeni?

– Mislim da oni surađuju, ali nisam dio užeg vodstva da bih mogao ulaziti u takve ocjene.

Plenković i njegov zamjenik Milijan Brkić mjesecima su praktički u otvorenom ratu, kako vi gledate na tu situaciju, i vi ste svojedobno imali nesuglasice s Brkićem?

– Nas dvojica smo imali različite političke procjene. Brkić je od početka zagovarao koaliciju s HNS-om, još 2016., s čime se nisam slagao. Što se tiče političke pozicije Milijana Brkića u budućnosti, vjerujem da će se to isto tako odlučiti na unutarstranačkim izborima, prema volji naših članova.

U kakvim ste danas odnosima s Brkićem, ali i Mirom Kovačem koji je također najavio kandidaturu za čelno mjesto HDZ-a?

– Sa svima razgovaram, bilo bi neprirodno da govorim kako trebamo ujediniti stranku, da bi ujedinili biračko tijelo, a da onda ne razgovaramo mi unutar HDZ-a. Smatram da je to normalno, da mi HDZ-ovci međusobno razgovaramo i komuniciramo. Ne moramo se oko svega složiti, ali moramo imati otvorene kanale komunikacije i zajednički cilj. Prema tome, sa svima razgovaram, ali nema nikakvih paktova s nekim protiv nekoga. Ta politika sukoba nije moja politika. Moja je politika – politika ujedinjavanja, koja uključuje i može dobiti većinsku potporu hrvatskoga naroda

Facebook Comments