Studenti iz Indonezije zaključili: Milanović autoritaran i nepredvidiv, Škoro i Kolakušić populisti, Kolinda se želi svima svidjeti

Studenti iz Indonezije zaključili: Milanović autoritaran i nepredvidiv, Škoro i Kolakušić populisti, Kolinda se želi svima svidjeti

Profesorica Nikolina Borčić pisala je za tportal o istraživanju koje je provela sa svojim indonezijskim studentima vezano uz govor tijela hrvatskih političara. Zanimalo ju je koliko će se dojam njenih studenata, koji ne razumiju hrvatski, poklapati s slikom kojom mi sami imamo o njima kao osobama. Istraživanje je trebalo ilustrirati koliko se zapravo, u procjeni osobnosti, oslanjamo na vizualni dojam nasuprot samo slušanju nečijih riječi.

“Svaki put kada imam priliku predavati na nekom inozemnom fakultetu, testiram to. Zadnji put prije tjedan dana na sveučilištu Lampung u Bandar Lampungu u Indoneziji. U okviru predavanja o komuniciranju i političkom brendiranju studentima sam prikazala videoisječke s izjavama i dijelovima intervjua predsjedničkih kandidata. Konkretno, zanimao me njihov dojam o Kolindi Grabar Kitarović, Zoranu Milanoviću, Miroslavu Škori i Mislavu Kolakušiću” rekla je doktorica lingvistike i komunikologije.

“Zašto dojam? Istraživanja su pokazala da je dojam stranca često jednak dojmu građanina koji mjeri političare prema principu ‘kakav god da je, moj je’. Takav građanin ne promišlja kritički sadržaj ‘svojih’. A možda se i ne usudi, tko zna. Znamo svi kako nam društvo velikim dijelom funkcionira. I tako imamo pasivnu publiku i političare koji komuniciraju na viđen način jer mogu tako.”

Milanović im se doima kao desni, nepredvidivi političar

“No evo kratko o rezultatima ovog indonezijskog istraživanja (ovo je samo osvrt, bez navođenja postotaka). Prvo o Grabar Kitarović i Milanoviću. Ponovno jednak broj studenata misli da su oboje desni političari (isti dojam su imali i studenti u Francuskoj). Pritom, ‘desno’ ovdje nema veze sa sadržajem (jer ih ne razumiju, ne znaju tko su). Radi se o dojmu temeljem govora tijela i govorne izvedbe. Također, i Grabar Kitarović i Milanović ostavljaju dojam populista. Milanovića su pritom procijenili kao nepredvidljivog, Grabar Kitarović kao predvidljivu.

Studenti koji ne razumiju naš jezik stekli su dojam da je Zoran Milanović karakterno snažna osoba, čak i autoritarna. Ostavlja dojam osobe kojoj se može vjerovati, pritom im je i karizmatičan. Ali nepredvidljiv.”

Kolinda Grabar-Kitarović se trudi svidjeti drugima

“Za Grabar Kitarović smatraju da je umjerena osoba, spremna na suradnju, te da nije dominantno autoritarna. Dobro kontrolira svoje reakcije i način komunikacije. Smatraju i da je simpatična ljudima, odnosno da se posebno trudi svidjeti drugima i ostvariti suradnju. Kako se naveliko u medijima govori da bi se njih dvoje moglo naći u drugom krugu, ako je suditi po dojmu studenata iz Indonezije, na izborima bi Grabar Kitarović imala bolje rezultate jer je ‘predvidljivija’, pa je utoliko jasnije što se može očekivati od nje.”

Škoro kao ‘izbor naroda’, teško ga smijestiti lijevo ili desno

“No svaka priča ima i zaplet, pa je možda rasplet ove ‘wanna be predsjednik’ priče još uvijek nepredvidljiv. Naime, važno je i kakav dojam ostavljaju Mislav Kolakušić i Miroslav Škoro (tada još nije bilo službeno da će u predsjedničku utrku i Dalija Orešković, Vlaho Orepić…). Za obojicu su studenti rekli da su populisti. I da je teško odrediti jesu li lijevo ili desno, posebno kod Miroslava Škore. Kod Kolakušića ih malo više ipak misli da je desno.

Ponavljam, studenti ne razumiju jezik i ne znaju ništa o njima. Kolakušić općenito ostavlja dojam autoritarne i snažne osobe, s naglašenom ambicijom. Naglasili su da je to zbog držanja i jer se trudi dominirati u razgovoru. Miroslav Škoro im se svidio jer ostavlja dojam umjerene osobe, spremne na suradnju. Čak misle da je zbog toga simpatičan narodu te da ostavlja dojam kompetentne i iskrene osobe. I vjerovali ili ne, njih petero opisalo ga je kao people’s choice (izbor naroda).

Nakon istraživanja otkrila sam im da su ocjenjivali predsjedničke kandidate, a da je Škoro poznati pjevač. Da ne ispadne da Hrvatska ne slijedi trenutne političko-estradne trendove. Ponavljam, radi se o mišljenju onih koji ih ne razumiju i ne znaju ništa o njima. Koliko je ono slično mišljenju glasača, najbolje pokazuju rezultati izbora. Činjenica je da velik dio javnosti niti sluša niti kritički promišlja izjave političara.” zaključila je profesorica.
Foto: Dario Grzelj/Hina
Facebook Comments