Suditi treba bahatim nevladinim udrugama, a ne hrvatskoj policiji

Suditi treba bahatim nevladinim udrugama, a ne hrvatskoj policiji

Nastavlja se ničim izazvana histerija prema hrvatskoj policiji koja u konačnici ima za cilj da Hrvatska postane hot spot za migrante. Centar za mirovne studije i Inicijativa dobrodošli podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog nezakonitog postupanja policijskih službenika na granici s BiH. Sporne su snimke hrvatske policije koja ne dopušta migrantima da ilegalno uđu u Hrvatsku.

Sara Kekuš iz CMS-a smatra da snimke upućuju na “zabrinjavajuće ponašanje policijskih službenika na granici s BiH”, koji su “prekoračili svoje ovlasti, nanijeli materijalnu štetu osobama koje su protjerivali i grubo povrijedili njihova prava nečovječnim postupanjem”.

Prilično bahato i posve neutemeljeno zatražila je ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika uprave za granicu Zorana Ničena jer oni navodno nisu osigurali zakonito djelovanje policije. Jedini krimen hrvatske policije je u tome što je čuvala hrvatske granice od nezakonitog ulaska migranata kojima u ilegalnom prelasku granice, sada je to posve jasno, pomažu i neke nevladine udruge.

Policija ima i dokaze da razni aktivisti olakšavaju posao krijumčarima ljudima jer migrantima daju logističku potporu. Prije nešto više od pola godine ministar policije Davor Božinović je u odgovoru na zastupničko pitanje Peđe Grbina istaknuo da su „ predstavnici organizacija civilnog društva Are You Syrious i Centra za mirovne studije dijelili telefonske brojeve, karte, davali novac i upute kako da uđu u RH, kome da se nakon ulaska obrate te nudili i davali imena i telefonske brojeve svojih volontera.

I nisu to bile optužbe bez dokaza jer su o tome hrvatskoj policiji govorili migranti, a prikupljeni su i korisni obavještajni podaci na terenu. Nevjerojatna je arogancija nevladinih udruga koje švrljaju po hrvatskoj granici i svojim djelovanjem pomažu migrantima da ilegalno pređu granicu. A onda kada migranti ilegalno dođu u Hrvatsku uključuju se te iste nevladine organizacije koje im nude pravnu i svaku drugu pomoć.

Nevladine udruge imaju podršku nekih javnih osoba i političkih stranaka, što je zabrinjavajuće jer bi političari trebali štiti hrvatska zakone, a posebno bi trebali voditi brigu o hrvatskim granicama. Sjetimo se samo neviđene hajke na hrvatsku policiju koju su prije nekoliko mjeseci optužili da je kriva za nestanak sirijske djevojčice. Kasnije se ispostavilo da je migrant lagao, ali svejedno nismo čuli ispriku od nevladinih udruga.

Vrijeme je da neke organizacije civilnog društva shvate da nisu iznad zakona i da ne mogu nekažnjeno poticati nezakonito ponašanje migranata. Koja je razlika između krijumčara ljudima koji voze imigrante u kombiju i nekog aktivista koji dijeli brojeve telefona i instrukcije migrantima o tome kako mogu ilegalno ući u Hrvatsku. Vrlo mala ili gotovo nikakva, jer je i u jednom i drugom slučaju riječ o kršenju hrvatskih zakona.

I sad,  umjesto da se državni odvjetnik pozabavi djelovanjem Centra za mirovne studije, mi imamo situaciju da kršitelji zakona traže ostavku ministra unutarnjih poslova i šefa policije koji su provodili zakon i štitili hrvatske granice.

Facebook Comments