Škoti i katolici su nezadovoljni: Boris Johnson je uvjerljivo dobio izbore, ali bi mu se zemlja mogla raspasti

Škoti i katolici su nezadovoljni: Boris Johnson je uvjerljivo dobio izbore, ali bi mu se zemlja mogla raspasti

Gost našeg reportera Domagoja Novokmeta u Londonu bio je Tin Radovani, viši savjetnik za strategiju na BBC-u. Iznenađenje je riječ dana u Velikoj Britaniji nakon jučerašnjih izbora.

“Ovako visoka pobjeda Borisa Johnsona i konzervativaca je veliko iznenađenje za sve i za njega samoga, predsjednika Konzervativne stranke, a da ne govorimo koliko je to veliko iznenanađenje za Jo Swinson koja je izgubila svoje mjesto u Škotskoj, Jeremyja Corbyna predsjednika Laburista koji je postigao najniži rezultat u zadnjih 40 godina”, istaknuo je Tin Radovani, viši savjetnik za strategiju na BBC-u.

Smatra da su neki i sa zatvorenim nosom glasali za Borisa Johnsona jer jednostavno ne vjeruju Corbynu. Kao dokaz tome vidi i Johnsonovu zahvalu na posuđenim glasovima.

“Zanimljivo je i da je Johnson osvojio 300.000 glasova više nego Theresa May na prošlim izborima, oko 13 milijuna. Corbyn je tada imao pola milijuna glasova manje nego Theresa May, a na ovim je izborima izgubio 2,8 milijuna glasova i definitivno se dogodio odljev glasača od Laburista što je nezapamćeno u povijesti britanske politike.”

Pojasnio je i da je Momentum (lijevo krilo Laburista) snažno pa ne vjeruje da će kod Laburista biti nekih većih promjena na rukovodećim mjestima.

“Danas se može sa sigurnošću reći da postoje dva političara koji imaju neupitan mandat. Nicola Sturgeon u Škotskoj i Boris Johnson u Engleskoj. Ono što su ovi izbori pokazali je da s tzv. keltski rub počeo odcjepljivati od matice Engleske.

U Sjevernoj Irskoj po prvi puta će nacionalisti imati većinu u britanskom parlamentu, to ne znači da će ih biti najviše jer Sinn Fein ne ulazi u parlament jer bi to značilo da priznaju odanost kraljici što ne žele, ali ovo je prvi put da su nacionalisti premoćno osvojili Sjevernu Irsku. Lider protestanata je izgubio svoje mjesto u parlamentu u korist člana Sinn Feina.

Dogodilo se i to da se Engleska počela okretati od Ujedinjenog Kraljevstva na neki način kao što su se počeli okretati i Škoti i Irci na ovim izborima.

Izvan velikih gradova konzervativci su utvrdili svoje uporište, stranka se promijenila, sada zastupa bivše laburističke glasače, manje gradove, a više rudarska mjesta, radnike i to će biti zanimljivo za ideologiju Konzervativne stranke, javlja N1.

Ideja Konzervativne stranke koja ujedinjuje naciju, posudba glasa od Laburista i zdravstvo su tri stvari iz govora Borisa Johnsona na koje treba obratiti pozornost”, zaključio je.

Radovani ne vjeruje da se u godinu dana može isposlovati trgovinski dogovor s EU-om pa pretpostavlja da će se postići općeniti dogovor o intencijama postizanja sveobuhvatnog dogovora u sljedećih nekoliko godina.

Taj proces će, smatra, biti zanimljiv. Johnsonu je lakše jer ima manevarskog prostora ignorirati neke okruge i političke zahtjeve zbog jake većine u parlamentu.

Zanimljivo je primijetiti da se Englezi  do sada  uvijek bili i Britanci, dok su sada glasovala  tako da u prvi plan isključivo stavljaju interese Engleske.  Boris  Johnson će imati    velike probleme u Škotskoj i  Sjevernoj Irskoj. Nije isključeno da će neki budući referendum u Škotskoj uspjeti jer  je većina  Škota htjela ostati u Europskoj uniji, dok bi u Sjevernoj Irskoj mogli jačati sukobi  protestanata i katolika. Nisu isključeni  ni ozbiljni politički nemiri. U svakom slučaju,  Velika Britanije više nije velesila  već država koja ima  ozbiljne probleme da zadrži svoje jedinstvo.

Foto: Neil Hall/EPA