Belgija je uvela vrlo rigoroznu karantenu, a svejedno je rekorder po broju mrtvih na milijun stanovnika

Belgija je uvela vrlo rigoroznu karantenu, a svejedno je rekorder po broju mrtvih na milijun stanovnika

MOŽDA će mnoge začuditi, ali najveću stopu smrtnosti od covida-19 po glavi stanovnika nema SAD, Španjolska ili Italija već – Belgija. Ta stopa smrtnosti, za razliku od ukupnog broja smrtnih slučajeva ili CFR-a, jest omjer broja umrlih u odnosu na veličinu stanovništva.

Belgija ima 11,5 milijuna stanovnika i 647 smrti na milijun stanovnika. To znači da je 65 ljudi na svakih 100.000 umrlo od covida-19. U SAD-u, s oko 330 milijuna stanovnika, to je 19 na svakih 100.000, pokazuju podaci sa Sveučilišta Johns Hopkins, javlja Index.

Podatke o broju umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika po zemljama možete pogledati i na interaktivnoj karti (dolje) stranice Our World in Data. Zemlje s najvišom stopom su tamne bordo boje, a kada dođete s mišem na njih, prikazuju se podaci za određenu zemlju te možete vidjeti da Italija ima 458 smrti na milijun stanovnika, Španjolska 524, a Britanija 384; dakle Belgija je zasigurno sa svojih 647 umrlih na milijun zemlja s najvećom stopom smrtnosti te kategorije.

Dodatno, ako pogledati trenutnu stopu smrtnosti (grafikon dolje), odnosno trenutan omjer broja umrlih spram broja zaraženih (case fatality rate, CFR), ni ovdje Belgija ne stoji baš najbolje. Najvišu trenutnu stopu smrtnosti ima Francuska, gdje prema dosadašnjim podacima umire 18,9% zaraženih. Nakon nje je Belgija s 15,7%, a zatim na trećem mjestu Velika Britanija s 15,5%. Zatim slijede Italija s 13,6% i Španjolska s 11,5%.

Zanimljivo je da je  Belgija ima jednu od najrigoroznijih  karantena, dok njihovi susjedi Nizozemci bliži  “švedskom modelu” pa svejedno imaju manji broj umrlih na milijun stanovnika.  Stoga s provom  može postaviti pitanje   koliko je zapravo karantena   učinkovita.

Facebook Comments