Nevjerojatan podatak: Samo odabrani Kinezi imaju putovnicu i mogu putovati u inozemstvo

Nevjerojatan podatak: Samo odabrani Kinezi imaju putovnicu i mogu putovati u inozemstvo

Profesor arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu Vedran Mimica  iznio je  podatak da samo  84 milijuna Kineza ima putovnicui i može putovati u inozemstvo, što je jako malo za zemlju koja ima 1,3 milijarde stanovnika. Prilično je iznenađenje da samo 46 posto Amerikanaca ima putovnicu.

“Turizam je vodeća svjetska industrijska grana i ne samo da pridonosi 12% ukupnog svjetskog BDP-a nego je i jedan od osnovnih fenomena postmodernog društva. Zemlja koju smo najviše studirali na Institutu Berlage je Kina, druga ekonomska svjetska sila u kojoj turizam raste gotovo nevjerojatnim procesom od oko 18,5% godišnje ‘outbound’ turizma, znači turističkog prometa koji predstavlja boravak Kineza izvan Kine. To je bitan udio u globalnom razvoju turizma. Zanimljivo je da samo šest posto Kineza posjeduju putovnicu i može putovati, dakle 84 milijuna ljudi. Kinezi su prošle godine potrošili 257 milijardi dolara na putovanja izvan Kine. Za očekivati je da će uskoro puno više Kineza imati putovnicu.

Pritom 46 posto Amerikanaca ima putovnicu i potroši godišnje izvan zemlje ‘samo’ 135 milijardi dolara. Zanimljiv je i podatak da se u prvoj polovici 2019. godine kineski turizam u odnosu na putovanja u Europu bitno povećao, a u slučaju Hrvatske za više od sto posto. Mnogima je važno i koliko gosti troše. Kinezi su prije putovali u grupama i aranžmanima, a sada više putuju individualno i mnogo više troše. Osim kod nas, povećali su posjete Latviji, Sloveniji, Bugarskoj, Estoniji, Srbiji, Malti, Irskoj i Danskoj. Bio sam u Kini prošle godine u prosincu i rast njihova standarda je nevjerojatno očigledan, tako da vjerujem da će nakon korone, kad se u dogledno vrijeme svjetska situacija vrati u neku vrstu normalnosti, turizam i dalje biti jedan od osnovnih izvora ekonomije u većem dijelu svijeta”, rekao je  Mimica za Jutarnji list.

Foto: Roman Pilipey/EPA/Hina

Facebook Comments