Ambiciozan i poduzetan: Hoće li ovaj Bavarac naslijediti Angelu Merkel

Ambiciozan i poduzetan: Hoće li ovaj Bavarac naslijediti Angelu Merkel

Šef Kršćansko-socijalne unije i premijer Bavarske Markus Söder je od početka krize postao jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj. Sve su češće glasine da bi on mogao postati demokršćanski kandidat za kancelara?

„Bavarska živi zlatna vremena. Bavarska je jaka. Bavarska će biti još jača. Bavarska je stabilna. Bavarska je sigurna. Kod nas je svijet još u redu i tako treba ostati”, rekao je Söder nakon dobivenih pokrajinskih izbora prije dvije godine.

U Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) oduvijek su vjerovali da je Bavarska jaka dok je CSU jaka. I to bez obzira kako na nacionalnoj razini stoji Unija ove stranke i Kršćansko-demokratske unije (CDU) koja djeluje u ostalih petnaest pokrajina.

Söder (53) je četiri godine bio glavni tajnik CSU-a, a zatim pokrajinski ministar za savezna i europska pitanja, za okoliš i zdravlje, za financije, razvoj pokrajine i domovinu. Njegovu ambiciju je iskusio sadašnji savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer kojeg je Söder izgurao s vrha stranke početkom 2018, javlja Deutsche Welle.

Novinar Ronan Deininger je u knjizi „CSU – portret jedne posebne stranke” mnogo puta spomenuo ime Markusa Södera. Ali prvi pridjev kojim ga je opisao bio je upravo – ambiciozan.

Pobjeda mladog nad starim lavom

Seehofera je pokušavao smijeniti još od 2014. To je bilo vidljivo na stranačkim kongresima, gdje su njihovi susreti u hodniku zračili ledenu atmosferu. Na pozornici je Söder, predstavnik mlađe garde i daleko bolji govornik, redovno zasjenjivao Seehofera.

Söder, bivši novinar, znao je pobuditi emocije među poslanicima na stranačkim kongresima CSU-a. Kao da je, dok je govorio, uvijek htio da sljedeći pljesak bude još jači.

Sebe vidi kao sponu između bavarske tradicije i suvremenosti. „Želimo biti moderni i ostati bavarski”, rekao je kada je stao na čelo pokrajinske Vlade prije dvije godine. „Raditi i brinuti se – o velikim stvarima i malim brigama: to je naša filozofija.”

Rezultat na tim pokrajinskim izborima bio je doduše mršav za CSU standarde. S 36,7 posto glasova je CSU morao da potraži koalicijskog partnera i našao ga je u Slobodnim biračima, stranci koja je jaka u Bavarskoj, a beznačajna na nacionalnoj razini.

Söder je odmah povukao potez – dok je njegov prethodnik Seehofer gradio imidž kritizirajući kancelarku Merkel posebno zbog izbjegličke politike, Söder se dobro sporazumijevao s kancelarkom. Oštricu svojih napada okrenuo je prije svega ka desničarskoj Alternativi za Njemačku čija je pojava na političkoj sceni oduzimala glasove demokršćanima.

Popularnost u krizi

Od izbijanja epidemije u Njemačkoj, ankete pokazuju da je Söder jedan od najomiljenijih političara i na nacionalnoj razini. Brzo se predstavio kao vrlo poduzetan – stroge mjere izolacije je uvodio i oštrije i brže od drugih pokrajina.

Razmjenjivao je medijske udarce sa demokršćanom Arminom Laschetom, premijerom Sjeverne Rajne-Vestfalije, koji se od početka zalagao za blaže mjere i brže popuštanje.

Krajem travnja se Söder našao iznad kancelarke Merkel u tradicionalnoj anketi tjednika Der Spiegel s pitanjem „treba li ovaj političar  ubuduće igrati važnu ulogu?” Söder je dobio podršku 61 posto ispitanih, Merkel 56. Na vrhu je standardno bio predsjednik zemlje Frank-Walter Steinmeier, čija je funkcija protokolarna, sa 68 posto.

„Moramo pogledati kako su prošle naše susjedne ali i udaljene zemlje. Onda ćemo vidjeti da smo imali nevjerojatnu sreću”, rekao je Söder o posljedicama korone. Ali sreća, dodao je, nije pala s neba nego je zajednički zaslužena – radom njegove vlade, općina i građana.

Može i sačekati

U petak (22. svibnja) će Söder predvoditi virtualni kongres stranke – velika okupljanja još su zabranjena. To je bitan datum jer valja već misliti na parlamentarne izbore na jesen iduće godine. CDU treba izabrati novog šefa, pa se tak tada može odlučivati tko će biti kancelarski kandidat Unije CDU i CSU.

Tijekom krize je, barem u javnosti, zamrla utrka trojice takmaca za šefa CDU. Osim Armina Lascheta, spominju se i Friedrich Merz i Norbert Röttgen – sva trojica iz pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Unija je svega dva puta u poslijeratnoj povijesti imala kancelarskog kandidata koji je dolazio iz bavarske CSU – ni Franz Josef-Strauß (1980) ni Edmund Stoiber (2002) nisu uspjeli. Jedini Bavarac koji je bio kancelar ostaje Ludwig Erhard, otac njemačkog “gospodarskog čuda, ali on je bio član CDU-a.

Je li sada došao red na Södera? On sam je prije nekog vremena odbacio takvu mogućnost. Ali glasine su sve jače, zov povoljnih rezultata ispitivanja javnog mnijenja  također. Istina, Söder sa svojih 53 godina još može čekati. Ali njegovu ambiciju nikada ne treba podcjenjivati.

Na slici: Andrej Plenković  i Markus Söder
Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments