Amerika se srami svog predsjednika: Neuračunljivom Trumpu otkazuju poslušnost i najbliži suradnici

Amerika se srami svog predsjednika: Neuračunljivom Trumpu otkazuju poslušnost i najbliži suradnici

Policija Washingtona objavila je da su četiri osobe preminule tijekom sinoćnjeg upada Trumpovih pristaša u Kongres. Zasad je uhićeno 53 ljudi, njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom satu.

Na Twitteru se oglasio američki potpredsjednik Mike Pence: “Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo i tugujemo zbog gubitka života, kao i ozljeda koje su pretrpjeli oni koji su branili Kapitol. Mirni prosvjed je pravo svakog Amerikanca ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerirati. Oni koji su uključeni u njega bit će strogo sankcionirani u skladu sa zakonom”, javlja N1.

AMERIČKI ministar obrane Christopher Miller objavio je kako je usuglasio plan smirivanja dramatične situacije u Americi. S predstavnicima vojnih i civilnih vlasti Miller je dogovorio slanje Nacionalne garde na zgradu Kongresa te najavljuje druge mjere ako bude potrebno.

Jonathan Hoffman, glavni glasnogovornik Pentagona, potvrdio je da je Nacionalna garda mobilizirana. Jasno je da je Miller to učinio mimo predsjednika Trumpa koji je zapovjednik oružanih snaga, javlja Index.

“Načelnik Glavnog stožera general Milley i ja odvojeno smo razgovarali s potpredsjednikom Penceom, predsjednicom Doma zastupnika Nancy Pelosi, vođom senatske većine McConnellom, Senatorom Schumerom i zastupnikom Hoyerom o situaciji na američkom Kapitolu”, napisao je Miller u priopćenju u kojem ne spominje Trumpa.

“Aktivirali smo Nacionalnu gardu da pomogne federalnim i lokalnim policijskim snagama, u pokušaju mirnog rješavanja situacije. Spremni smo pružiti dodatnu pomoć ako bude potrebno. Naši ljudi zakleli su se braniti Ustav i našu demokratsku formu vlasti, i tako će se i ponašati”, dodao je.

Millerovo ignoriranje Trumpa i prebacivanje na Pencea je bez presedana.

Foto: Michael Reynolds/EPA/Hina