Američki general otkrio kako Ukrajina može pobijediti Rusiju: Evo što predlaže

Američki general otkrio kako Ukrajina može pobijediti Rusiju: Evo što predlaže

Bivši zapovjednik američke jedinice za specijalne operacije u Europi Michael Repass smatra da će se Zapad, ukoliko želi da Ukrajina zaustavi rusku okupaciju i pobjedi neprijatelja, morati puno više uključiti u rat.

Repass je dobro upućen u situaciju u ovoj zemlji, jer je tijekom posljednjih šest godina savjetovao ukrajinsku vojsku. Prošlog mjeseca je posjetio Poljsku i zapadnu Ukrajinu, kako bi se bolje upoznao sa situacijom na frontu. Na bojištu se uvjerio da je ukrajinski lanac opskrbe vojnom opremom neefikasan i da su potrebne dodatne vojne snage kako bi se ruske trupe istjerale iz Ukrajine, piše Nova.rs.

Zbog toga smatra da SAD i saveznici moraju u Ukrajinu poslati pet brigada do 40.000 vojnika sposobnih za ofenzivne operacije.

Bivši general je u intervjuu za CNN naveo i da smatra da se NATO kreće presporo, a da je jedan od najvećih problema i to što SAD nema uvid u to šta se događa s njihovom vojnom opremom kada uđe u Ukrajinu.

“Vojno rukovodstvo utvrđuje prioritete distribucije i, koliko sam primjetio, ti prioriteti nisu temeljeni na razumijevanju stopa potrošnje, budućih operacija ili objektivnih podataka. Temeljen je na tome da zapovjednik brigade ili sektora I zove i kaže: “Hej, treba mi 27 projektila Javelin.” To nije način na koji se vodi ratna logistika. Treba biti jasno utvrđeno kolike su stope potrošnje neophodnih stvari kao što su gorivo, municija, baterije”, rekao je Repass.

Dodaje da bi Rusiji bio najkorisniji pat scenarij prema kojem bi Moskva samoinicijativno proglasila pobjedu na osnovu činjenica na terenu i nastavila svoju okupaciju Ukrajine.

“Ovo bi Rusiji donijelo manju od ukupne pobjede nad Ukrajinom, ali pobjedu koja znači da joj ostaje značajno prošireni teren pod ruskom kontrolom”, naveo je general i dodao da Zapad ne smije dozvoliti da se to dogodi.

Kako ukrajinske trupe svakodnevno ratuju već skoro tri mjeseca, njeni vojni kapaciteti su iscrpljeni. Repass kaže da im trenutno manjka svega – borbene moći, vojne opreme i obučenih vojnika.

“Rusija će uvijek imati više snaga, ne nužno boljih. Ali, kao što je Staljin jednom rekao, “kvantitet ima svoju kvalitetu”. Većina ljudi shvaća da će ovo biti iscrpljujuća bitka i da će u nekom trenutku početi da se okreće u korist Rusije. Mislim da postoji sve veća spoznaja toga među članicama NATO-a i da je jasno da ćemo morati da uradimo nešto osim slanja resursa”, rekao je bivši general.

Morat će učiniti četiri stvari. Prvo, treba oslabiti Rusiju jačanjem Ukrajine. Drugo, potrebno je dodatno odvratiti Rusiju povećanjem vlastitih i NATO sposobnosti. Onda degradirati ruske oružane snage i sposobnosti. Konačno, treba osigurati poraz Rusije u Ukrajini, a to se postiže izgradnjom strateških i operativnih rezervnih snaga za Ukrajinu koje mogu da izvršiti ofenzivne operacije i postignuti konačnu pobjedu.

Kako bi to izgledalo u praksi?

Potrebno je da SAD, Francuzi, Poljaci, Britanci i Nijemci pomognu u jačanju ukrajinske borbene moći. Te nacije imaju značajan vojni kapacitet i mogle bi generirati snage opremanjem ukrajinskih jedinica.

Bivši general kaže da bi bilo najbolje da budu raspoređene u pet brigada, točnije pet operativnih sektora.

“I vjerojatno će vam trebati šest do osam meseci da se stanje poboljša. Ovih pet brigada bi imalo zapadnu opremu koja se bori na zapadnjački način, integrirani pristup zračno-kopnenoj borbi gdje imate sva sredstva koja su vam na raspolaganju, uključujući NATO-ove interoperabilne tenkove, blisku podršku iz zraka i protuzračnu obranu”, zaključio je general.

Foto: Hina