Atentat na slovačkog premijera: Zašto i hrvatski mediji dehumaniziraju žrtvu, a zločinca opisuju kao pjesnika

Atentat na slovačkog premijera: Zašto i hrvatski mediji dehumaniziraju žrtvu, a zločinca opisuju kao pjesnika

Slovački premijer Robert Fico, na kojeg je u srijedu izvršen pokušaj atentata, operiran je i u stabilnom stanju. Populistički vođa se nakon sastanka vlade u gradu Handlova, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave, uputio prema gomili ljudi koji su ga čekali ispred lokalnog kulturnog centra.

U jednom trenutku ga je netko iz publike dozvao i nekoliko trenutaka kasnije ispaljeno je pet hitaca, od čega su dva Fica pogodila iz neposredne blizine. Jedan mu je prošao kroz trbuh, a drugi ga je pogodio u zglob.

Fico je hitno helikopterom prebačen u bolnicu, gdje su se liječnici cijelu noć borili da mu spase život. Zamjenik premijera Tomaš Taraba za BBC je rekao da je Fico izvan životne opasnosti, ali je još uvijek u vrlo ozbiljnom stanju na odjelu intenzivne njege, javlja Jutarnji list.

Kako je objavila slovačka Pravda, ustrijeljeni premijer trebao bi na još jednu operaciju. Krvarenje u trbušnoj šupljini je uspješno zaustavljeno, ali bi lijekovi za razrjeđivanje krvi, koje Fico uzima, mogli izazvati probleme.

Točan motiv pucnjave je nejasan, ali slovački ministar unutarnjih poslova Matuš Šutaj Eštok rekao je da je početna istraga otkrila “jasnu političku motivaciju”. Osumnjičeni napadač, 71-godišnji slovački pisac Juraj Cintula, odmah nakon uhićenja je lokalnom mediju dao izjavu u kojoj objašnjava svoje motive napada.

“Ne slažem se s politikom vlade. Uostalom, masovne medije se likvidira, zašto se napada RTVS? Zašto je Mazák smijenjen?” kazao je Cintula misleći na Jána Mazáka, nekadašnjeg šefa slovačkog sudbenog vijeća koji je otpušten tijekom Ficove kontroverzne reforme pravosuđa. Nacionalna televizija Markiza otkriva da je osumnjičeni priznao policiji da je napad isplanirao nekoliko dana ranije. Navodno je htio ozlijediti Fica, ali ga nije htio ubiti.

“Dugi niz godina posjedovao je vatreno oružje i znao je da može ispaliti pet hitaca u osobu, u njezine vitalne organe”, rekao je o napadaču bivši direktor Slovačke nacionalne agencije za kriminal Ľubomír Daňko. Sin osumnjičenika rekao je da njegov otac legalno posjeduje poluautomatski pištolj ČZ 9mm, još otkako je prije nekoliko godina radio kao zaštitar u trgovačkom centru, ali i da nikada nije govorio o svojim planovima za napad na premijera.

U međuvremenu je otkriveno da je Cintula prije tri tjedna bio u mjestu Dolní Krupá, gdje je slovačka vlada održala sjednicu, te je sudjelovao u prosvjedima protiv vlade i Ficovog pokušaja kontrole medija. Pojedini lokalni mediji pišu kako je osumnjičeni napadač navodno otvoreno izražavao ekstremističke stavove, poput zagovaranja samoorganiziranih paravojnih milicija koje štite zemlju od migranata koji dolaze izvan Europe. U jednoj svojoj objavljenoj knjizi Cintula također kritizira državu i optužuje Rome za zlouporabu socijalne zaštite.

Zanimljivo je kako svjetski, ali i hrvatski mediji pišu u brutalnom napadu na demokratski izabranog slovačkog premijera. Napadača opisuju kao pjesnika koji je bio posve normalan, a slovačkog premijera, koji je žrtva napada, kao populističkog i proruskog političara koji je dijelio državu i vodio nekakav svoj rat protiv novinara. Kao da se pokušava dehumanizirati slovačkog premijera i na neki način opravdati suludi čin “dobrog pjesnika”.

Foto: Hina