Biden otkriva tajne dokumente: Kako je nastao covid? Je li nastao slučajno ili je pobjegao iz kineskog laboratorija

Biden otkriva tajne dokumente: Kako je nastao covid? Je li nastao slučajno ili je  pobjegao iz kineskog laboratorija

Američki predsjednik Joe Biden priopćio je u ponedjeljak da je potpisao zakon koji omogućuje skidanje oznake tajnosti s dokumenata o nastanku pandemije covida-19 koja se iz Kine proširila svijetom.

“Moramo pomnije ispitati kako je nastala pandemija covida-19 kako bismo mogli uspješnije spriječiti buduće pandemije”, rekao je Joe Biden.

“Moja administracija će skinuti oznaku tajnosti i objaviti što je moguće više informacija”, vodeći ipak računa o “nacionalnoj sigurnosti”, dodao je predsjednik.

Tekst koji je predložila republikanska oporba na kraju je dobro prihvaćen među demokratima te je jednoglasno izglasan u Zastupničkom domu, gdje su konzervativci u većini.

To je tim zanimljivije što je tema pandemije duboko podijelila američku javnost i u vezi s cijepljenjem i u vezi s mjerama restrikcije, javlja N1.

Ravnatelj savezne policije Christopher Wray ocijenio je nedavno da je incident u laboratoriju u Wuhanu u Kini “najvjerojatnije” prouzročio pandemiju covida-19, nakon slične pretpostavke koju je nešto ranije iznijelo američko ministarstvo energetike.

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija zatražila od Amerikanaca da objave svoje informacije.

Znanstvena zajednica je i dalje podijeljena na one koji zastupaju mišljenje da je bolest sa životinja prešla na ljude i na one koji misle da je virus slučajno ‘pobjegao’ iz laboratorija u Wuhanu.

Foto: Hina