Bivši njemački kancelar bio kod svog prijatelja Putina: Prije puta u Moskvu obavio je jedan važan razgovor

Bivši njemački kancelar bio kod svog prijatelja Putina: Prije puta u Moskvu obavio je jedan važan  razgovor

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder je u Moskvi zbog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. S ruskim čelnikom pokušat će dogovoriti završetak rata u Ukrajini.

Sastanak je završen, ali detalji još nisu poznati javnosti. Schröderova supruga, Soyeon Schröder-Kim, tijekom večeri je na svojem Instagram profilu objavila fotografiju ih hotelske sobe s čijeg se prozora vidi Kremlj u Moskvi.

Schröder je u domovini bio kritiziran jer je odbio prekinuti sve veze s Rusijom. Čak je i nekoliko zaposlenika njegova ureda dalo otkaz nakon što je Schröder odbio odstupiti sa svojih pozicija člana upravnog vijeća, odnosno člana nadzornog odbora ruskih energetskih divova Rosnefta i Gazproma, javljaju 24sata.

Socijaldemokrat Schröder bio je njemački kancelar od 1998. do 2005. godine, a nakon toga radio u navedenim ruskim kompanijama. Schröderov posjet Moskvi uslijedio je nakon posjeta Istanbulu, gdje se sastao s ukrajinskom pregovaračkom delegacijom. Ukrajinci vjeruju da im bivši njemački kancelar može pomoći u pregovorima.

Soyeon Schröder-Kim i Gerhard Schröder 

Schröder se u ponedjeljak poslijepodne u istanbulskoj palači Dolmabahçe sastao s ukrajinskom delegacijom, koju je predvodio Rustem Umerov, ukrajinski zastupnik koji je pregovarao s Rusima u Bjelorusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij želio je da bivši kancelar iskoristi svoj odnos s Putinom kako bi ga pokušao nagovoriti barem na prekid vatre. Visoki ukrajinski diplomat potvrdio je da je sastanak Umerova sa Schröderom koordiniran s uredom predsjednika Zelenskog.

Schröder je rekao da nije siguran hoće li ga Putin primiti u Moskvu, ali će pokušati pomoći. Ukrajinci su Schröderu dali smjernice o nekoliko ključnih točaka o kojima su spremni pregovarati, uključujući želju Ukrajine da uđe u NATO, status Krima i budućnost regije Donbas koju je Rusija priznala kao neovisnu samo nekoliko dana prije invazije.

Sastanak je prekinut nakon nešto više od dva sata. Na putu do zračne luke, Schröder je kontaktirao osobu blisku Putinu u Moskvi i objasnio što se dogodilo u Istanbulu. Pitao je hoće li ga Putin primiti. Deset minuta kasnije, Schröder je dobio zeleno svjetlo. Po njega je u Tursku došao ruski avion.

Naslovna fotografija: Gerhard Schröder (lijevo) i Vladimir Putin snimljeni 2001. godine kada je Schröder bio njemački kancelar

Foto: Wikipedia