Bivši prijatelj Rusije i Putina dodijelit će Zelenskom najveće češko priznanje. Zbog invazije Putina nazvao “luđakom”

Bivši prijatelj Rusije i Putina dodijelit će  Zelenskom najveće češko priznanje. Zbog invazije Putina nazvao “luđakom”

Češki predsjednik Miloš Zeman rekao je da će dodijeliti najviše državne počasti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom za njegovu hrabrost i hrabrost u suočavanju s invazijom Rusije.

Zeman je podržavao bliske veze s Rusijom otkako je preuzeo dužnost 2013. godine, ali je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao “luđakom” na početku ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, prenosi HRT.

Zeman je na zakašnjeloj ceremoniji dodjele državnih nagrada – koja je u protekle dvije godine prekinuta pandemijom COVID-a – iskazao potporu Ukrajini i njezinom narodu dok je “bjesnio rat”, nazvavši ga ratom izazvanim ruskom agresijom. Rekao je da je jedan saborski zastupnik predložio da se Zelenskom dodijele najviša češka priznanja.

– I odlučio sam udovoljiti ovom prijedlogu, rekao je Zeman.

– To je zato što je ukrajinski predsjednik pokazao hrabrost, a iako su mu Sjedinjene Države ponudile evakuaciju, ostao je u glavnom gradu svoje zemlje, odakle vodi njezinu obranu, naglašava.

Češka novinska agencija ČTK citirala je Zemanova glasnogovornika koji je rekao da bi Zelenskiju počasti mogle biti dodijeljene krajem listopada, kada se obično održava ceremonija dodjele.

Zeman se suočio s kritikama zbog nametanja bliskih veza s Rusijom ili Kinom dok je bio na vlasti. Međutim, odnosi Češke s Moskvom pogoršali su se u špijunskom skandalu prošle godine, dok se neki od Zemanovih velikih investicijskih planova s Pekingom nisu uspjeli ostvariti u Češkoj.

Foto: Hina