Bivši ruski predsjednik: Znam tko će pokrenuti Treće svjetski rat. To neće učiniti ni Rusija ni Izrael nego “hijena Europe”

Bivši ruski predsjednik: Znam tko će pokrenuti Treće svjetski rat. To neće učiniti ni Rusija ni Izrael nego “hijena Europe”

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, u četvrtak je upozorio da bi nedavne akcije Poljske mogle dovesti do izravnog sukoba zemlje s Rusijom i Bjelorusijom, što bi moglo rezultirati početkom Trećeg svjetskog rata, piše Newsweek.

Medvedev, koji je također bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012., dao je komentare u članku koji je napisao za ruske novine Rossiyskaya Gazeta.Zapaljive izjave nisu neuobičajene za Medvedeva, koji se pojavio kao jedan od najglasnijih kritičara Kremlja prema ukrajinskim saveznicima. Više je puta javno izjavio da bi Rusija mogla napasti članice NATO-a zbog pomoći Ukrajini, javlja Jutarnji list.

U prosincu 2022. otišao je toliko daleko da je zapadne saveznike Ukrajine nazvao “legitimnim vojnim ciljevima”. Nedavno je u rujnu rekao da je Rusija spremna upustiti se u izravan sukob s državama članicama NATO-a.

Prema Medvedevljevom članku u Rossiyskayoj Gazeti, pomoć Poljske Ukrajini mogla bi izazvati eskalaciju sukoba u globalni rat.

“Poljsko vlastito vojno jačanje i poljska vojna nazočnost u Ukrajini mogu izazvati izravan sukob između Varšave i Bjelorusije i Rusije”, napisao je Medvedev. “U ovom slučaju, saveznička skupina će dati odgovarajući odgovor kako bi spriječila prijetnje koje proizlaze iz zlih ambicija poljskog establišmenta.”

Nastavio je: “Nepromišljene akcije Poljske, ako ih ishitreno podrže njezini NATO saveznici, mogu imati dalekosežne opasne posljedice za cijeli svijet. I tada će Poljska ispuniti ulogu ‘hijene Europe‘ koja je pokrenula Treći svjetski rat.”

Newsweek je putem e-pošte zatražio komentar od ministarstava vanjskih poslova Poljske i Rusije. Na drugom mjestu u članku, Medvedev je optužio Poljsku da ima prikriveni motiv za svoju potporu Ukrajini, tvrdeći da zemlja “teži samo jednoj stvari – osigurati svoju potpunu dominaciju u regiji uspostavljanjem kontrole nad državama koje se nalaze između Varšave i Moskve.”

Također je ponudio kratku povijest rusko-poljskih odnosa kroz godine prije nego što je dodatno omalovažio “zle ambicije” čelnika u Varšavi, kao i tvrdnju da članice Europske unije gaje “loše prikrivenu mržnju” prema Poljskoj.

“Sada vodeće države EU smatraju poljske vlasti zlonamjernim skorojevićima koji sebično koriste sve njezine institucije isključivo za vlastite sebične svrhe, a da ništa ne pridonose europskoj riznici”, napisao je ruski dužnosnik.

“Može se pretpostaviti da će to u konačnici pridonijeti destabilizaciji same strukture EU, sve do potpunog obračuna unutar ‘prijateljske‘ europske obitelji, pa čak i raspada Europske unije krivnjom Poljske.”, piše Newsweek.

Foto: HIna


Napišite komentar

Your email address will not be published.