Bliska suradnica moćnog Orbana: Mađarska predsjednica nakon sakndala s pomilovanjima morala podnijeti ostavku

Bliska suradnica moćnog Orbana: Mađarska predsjednica nakon sakndala s pomilovanjima morala podnijeti ostavku

Mađarska javnost opravdano je ogorčena nezamislivom lakoćom kojom je, njihova sada već bivša predsjednica Katalin Novák (46), oprostila zatvorsku kaznu muškarcu osuđenom za pomaganje pedofilu.

U njihovim medijima izlazi sve više detalja koje u javnosti izazivaju zgražanje nad sustavom i gađenje nad seksualnim predatorima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Žrtve seksulnog zlostavljanja bili su maloljetnici smješteni u ustanovi za nezbrinutu djecu. Ravnatelj ustanove državne skrbi za djecu bludničio je nad najmanje desetoro štićenika u razdoblju od 2004. do 2016. godine. Jedan od djelatnika ustanove bi nakon gnusnog čina nagovarao žrtve da ne prijave ravnatelja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Sramotni napadi na vrhunsku novinarku Ivanu Petrović: Je li problem samo zato što nije ostrašćena ljevičarka?

Nakon što je sve otkriveno, obojica su proglašeni krivima i osuđeni 2018. godine na zatvorske kazne. Ravnatelj Doma za nezbrinutu djecu je dobio osam godina, a djelatnik tri godine i četiri mjeseca zatvora, jer je poticao žrtve da šute i zataškavao njihovo iskorištavanje kao seksualno roblje.

U travnju prošle godine, pomagač pedofila je odlukom predsjednice Katalin Novák pomilovan zajedno s još 20 osuđenika, prilikom posjete pape Franje Mađarskoj. Napravila je to unatoč konstantnom zastupanju tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i zagovaranju zaštite djece.

ve je otkriveno prošlog tjedna, a predsjednica je u početku odbijala dati službeno objašnjenje odluke. Početkom ovog tjedna opozicija je zatražila njenu ostavku. U petak su se na ulici pred njenim uredom okupili bijesni građani, a u subotu je održan ulični prosvjed u Budimpešti na kojem je bilo više tisuća osoba.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Englez održao predavanje o blaženom Stepincu na tečnom hrvatskom: Dobio veliki pljesak od bivšeg premijera, dvojice ministara, rektora i poznatih hrvatskih poduzetnika

Nakon toga je Novákova u televizijskom obraćanju podnijela ostavku.

– Donijela sam odluku o pomilovanju vjerujući da osuđenik nije zlostavljao djecu koju je nadgledao. Pogriješila sam jer je pomilovanje izazvalo sumnju po pitanju nulte tolerancije prema pedofiliji. Danas je posljednji dan da vam se obraćam kao predsjednica – rekla je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Milanović priznao: Još 2015. godine je znao da se Turudić vozikao s optuženikom Mamićem. Zašto tada nije zaustavio kompromitiranog suca?

Katalin Novák bivša je potpredsjednica Fidesza te je bila mađarska ministrica za obitelji do njezina imenovanja za predsjednicu 2022. godine. Prva je mađarska predsjednica i u dobi od 46 godina bila je najmlađa osoba na toj dužnosti.

Osim nje, za pomilovanje s prozvali i Judit Varga, još jednu bitnu osobu mađarske stranke desnog centra, koja je u vrijeme pomilovanja bila ministrica pravosuđa. Očekivalo se da će predvoditi listu kandidata Fidesza za Europski parlament na izborima ovog ljeta.

Foto: Hina