Bliski suradnik Vladimira Putina: Mir s Amerikom je moguć tek kada se uspostavi novi svjetski poredak

Bliski suradnik Vladimira Putina: Mir s Amerikom je moguć tek kada se uspostavi novi svjetski poredak

Nade da će se odnosi između Moskve i Washingtona moći preokrenuti trenutno su malo vjerojatne, ustvrdio je visokorangirani ruski političar, tvrdeći da će biti manje sukoba između dviju država tek kada se uspostavi novi svjetski poredak

Govoreći u sklopu intervjua za Ukraina.ru ranije ovog tjedna, Aleksey Pushkov, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina, koji je prethodno bio predsjednik Odbora Državne dume za vanjske poslove, iznio je svoj pogled na trenutnu dinamiku moći na svjetskoj pozornici, javlja Russia Today.

“SAD su hegemon koji postupno gubi svoju poziciju u svijetu”, ustvrdio je. “Doživjeli su vrlo ozbiljan poraz na Bliskom istoku, izgubili su Siriju, izgubili su bitku za Afganistan, bili su prisiljeni povući gotovo sve svoje trupe iz Iraka krajem 2021.

Prema riječima ruskog senatora, američki dužnosnici “nastoje održati svoj dominantni utjecaj tako što istovremeno vode sukobe s Rusijom i Kinom, iako s različitim stupnjevima intenziteta”. Puškov je istaknuo da to stvara nervozno okruženje i u Americi i u ostatku svijeta.

“SAD nas više ne tretiraju kao sekundarnu silu”, objasnio je. Tretiraju nas kao najveću silu, zbog čega navode Rusiju, a ne Kinu, kao jedan od glavnih problema s kojima se Bidenova administracija suočava 2022. Puškov je upozorio da će to biti “godina krize između Washingtona i Moskve”.

“Kako sam shvatio, oni sada žele riješiti ‘ruski problem’, to jest, pokoriti praktički cijelu Europu, gurajući Rusiju do samog njezina predgrađa”, rekao je. “Upravo za to trebaju Ukrajinu. Sljedeća faza bit će politički ili čak vojni sukob s Kinom.”

Puškov je dodao da američka politička i financijska elita “vjeruje da su oni jedini koji mogu upravljati svijetom” i ne namjeravaju dopustiti da bilo tko drugi preuzme kormilo. “Dakle, sve dok se ne uspostavi novi svjetski poredak u kojem će SAD biti slabiji i njegova uloga biti umanjena, mi ćemo s njima biti u manje-više akutnom političkom sukobu.”

Njegove izjave dolaze usred sve napetijeg sukoba između Istoka i Zapada, a visoki američki dužnosnici optužuju Moskvu za gomilanje vojnika i opreme u blizini ukrajinske granice uoči invazije. Prošlog tjedna, Biden je zaprijetio da će udariti ruskog predsjednika Vladimira Putina do sada neviđenim sankcijama u slučaju upada u Ukrajinu, što je Kremlj više puta zanijekao da ima bilo kakve planove.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov upozorio je na takav potez ranije ovog mjeseca, navodeći da je “uvođenje sankcija protiv šefa države i protiv čelnika Rusije… mjera koja se može usporediti s prekidom odnosa”, javlja Russia Today.

Na slici: Aleksey Pushkov

Foto: Wikipedia