Čak je i oštromjeraški njemački ministar zdravstva priznao: Zatvaranje vrtića nije bilo potrebno

Čak je i oštromjeraški njemački ministar zdravstva priznao: Zatvaranje vrtića nije bilo potrebno

Za mnoge je obitelji zatvaranje vrtića na početku koronakrize bilo veliko opterećenje. Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach sad priznaje pogrešku i kaže: To uopće ne bi bilo potrebno!

– Danas je poznato kako vrtići nisu bili izvor zaraze. Stoga zatvaranje vrtića u ranoj fazi pandemije koronavirusa nije bilo potrebno. Stope zaraze kod djece mlađe od pet godina bile su ispod stope školske djece i daleko ispod učestalosti u privatnim kućanstvima, istaknuo je Lauterbach.

Lauterbach je rekao kako se vrtići više neće zatvarati. Međutim, potrebno je pridržavati se higijenskih i zaštitnih mjera. Ministar zdravstva pozvao se na rezultate istraživanja dječjih vrtića u pandemiji koronavirusa koje je financirala savezna vlada, javlja Fenix magazin.

Savezna ministrica obitelji Lisa Paus (/Die Grünen) naglasila je kako je pandemija pogoršala društvenu nejednakost čak i među najmlađima. Iznijela je brojke prema kojima se zdravstveno stanje djece i mladih u nepovoljnom položaju pogoršalo više od prosjeka, njihov stres od pandemije bio je veći te je to na njihovo mentalno zdravlje imalo veći utjecaj.

Savezna vlada se u srijedu bavila mjerama koje njemačke savezne zemlje poduzimaju za ublažavanje posljedica korone kod djece i mladih. Programe financira savezna vlada.

na slici: Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach

Foto: Hina