Cetinje na nogama jer ne želi Joanikija u svom manastiru: Ovo nije Srbija

Cetinje na nogama jer ne želi Joanikija u svom manastiru: Ovo nije Srbija

Rastu tenzije na Cetinju pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a Joanikija. Nakon što je tijekom prijepodneva grupa građana koja se protivi ustoličenju na Cetinju, uklonila zaštitnu ogradu na Dvorskom trgu, demonstranti su probili policijske blokade na više mjesta, blokirali sve prilaze prema Cetinju, a na puteve postavili gume, kamenje i kontejnere.

Prosvjedi su počeli prijepodne kada su demonstranti uklonili zaštitnu ogradu postavljenu na trgu kod manastira gdje će sutra biti ustoličenje mitropolita Joanikija. Dio građana protivi da ustoličenje bude na Cetinju, javlja N1.

Poručili su kako su danas došli braniti čast i dostojanstvo Crne Gore i svog naroda, te da ne daju svoju djedovinu.

Nakon jutrošnjih protesta na Trgu, demonstranti su se “preselili” na periferiju grada. Protive se ustoličenju mitropolita Joanikija u cetinjskom manastiru. Danas je stigao i patrijarh Profirije kako bi služio Svete arhijerejsku liturgiju uoči ustoličenja.

Demonstranti su blokirali sve prilaze prema Cetinju, na putevima su gume, kontejneri i kamenje.

U jednom trenutku se kordon policije povukao pred prosvjednicima, što su dočekali aplauzom i uzvikivali “Nije ovo Srbija”.

Na Cetinju, ali i cijeloj Crnoj Gori ne jenjavaju tenzije uoči najavljenog ustoličenja na Cetinju. Ustoličenju mitropolita MCP na Cetinju, koje bi se u nedjelju trebalo održati u Cetinjskom manastiru, oštro se protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicijske parlamentarne stranke, koje su tražile da se taj čin obavi u drugom gradu.

Najavljen je veliki prosvjed građa na kojem će biti i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Vijeće za nacionalnu sigurnost izrazilo je u petak zabrinutost zbog stanja sigurnosti u Crnoj Gori.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vjernika na Cetinje u vrijeme ustoličenja mitropolita Joanikija, ali veliku svečanost organizirat će večeras u Hramu Kristovog uskrsnuća u Podgorici, kojoj će prisustvovati i patrijah SPC Porfirije.

Najavljeno je da će doći tisuće vjernika, bogat kulturno zabavni program, a velika pozornica je već postavljena i pripreme se privode kraju.

Foto: N1