CIA u vječitom strahu od Rusije i Kube. Misterioznu bolest nazvali “sindrom Havana”

CIA u vječitom strahu od Rusije i Kube.  Misterioznu bolest nazvali “sindrom Havana”

CIA je zaključila da se “sindrom Havana”, misteriozna bolest koja pogađa američke diplomate diljem svijeta i koja se očituje “akustičkim napadima”, ne može a priori pripisati napadu neke strane sile iako se prst krivnje najčešće upire u Rusiju, piše New York Times, prenosi Novi list.

NBC News i The New York Times u izdanju od srijede citirali su više dužnosnika upoznatih s obavještajnom procjenom CIA-e o incidentima koji su se prvi put pojavili među diplomatima 2016. u kubanskoj prijestolnici, u kojima su se američki i kanadski dužnosnici žalili na jake glavobolje, mučninu i moguće oštećenje mozga nakon što su čuli visoke zvukove.

Od tada su diplomatski i obavještajni dužnosnici izvijestili o sličnim iskustvima u različitim zemljama uključujući Australiju, Austriju, Kinu, Kolumbiju, Njemačku i Rusiju.

“Ovo privremeno izvješće nije nije konačan zaključak Bidenove administracije ili cijele obavještajne zajednice”, izvijestio je NBC, citirajući američke dužnosnike.

Žrtve su za NYT izjavile da zaključci CIA-e “ne mogu i ne smiju predstavljati konačnu riječ o tom pitanju”.

“Iako smo došli do nekih značajnih privremenih nalaza, nismo gotovi. Nastavljamo istragu”, rekao je direktor CIA-e William J. Burns.

Foto: Hina