Dragocjeni obavještajni podatci spasili Ukrajinu. Evo kako su oborili avion sa stotinama ruskih vojnika i izmjestili oružje

Dragocjeni obavještajni podatci spasili Ukrajinu. Evo kako su oborili avion sa stotinama ruskih vojnika i izmjestili oružje

KAD je Rusija započela svoju invaziju, SAD je ukrajinskim snagama davao detaljne obavještajne podatke o tome kada i gdje su ruske rakete i bombe namjeravale pogoditi, što je potaknulo Ukrajinu da skloni protuzračnu obranu i svoje zrakoplove izvan opasnosti, naglasili su sadašnji i bivši američki dužnosnici za NBC News, prenosi Index.

Ta razmjena obavještajnih podataka gotovo u stvarnom vremenu također je omogućila Ukrajini da obori ruski transportni avion sa stotinama vojnika u prvim danima rata, ističu dužnosnici, pomažući odbiti ruski napad na ključnu zračnu luku u blizini Kijeva.

Bio je to dio onoga što američki dužnosnici nazivaju sveobuhvatnom i dosad neviđenom operacijom razmjene obavještajnih podataka s partnerom koji nije član NATO-a, a koji je imao ključnu ulogu u dosadašnjem uspjehu Ukrajine protiv veće i bolje opremljene ruske vojske.

Američke informacije važan čimbenik u ratu

Pojedinosti o protuzračnoj obrani i transportnom zrakoplovu, koje ranije nisu bile objavljene, ukazuju zašto nakon dva mjeseca rata dužnosnici ocjenjuju da su obavještajni podaci američkih špijunskih agencija i Pentagona bili važan čimbenik u pomoći Ukrajini da osujeti nastojanja Rusije u zauzimanju većeg dijela zemlje.

“Od samog početka prilično smo napredovali u razmjeni strateških i djelotvornih obavještajnih podataka s Ukrajinom. Bilo je djelotvorno i na taktičkoj i na strateškoj razini. Postoje primjeri u kojima biste mogli uvidjeti kako je to napravilo veliku razliku”, rekao je jedan američki dužnosnik za NBC News.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je sljedeće: “Redovito pružamo detaljne i pravovremene obavještajne podatke Ukrajincima na bojnom polju kako bismo im pomogli u obrani zemlje od ruske agresije i nastavit ćemo to činiti.”

NBC News nije objavio neke specifične detalje o razmjeni obavještajnih podataka i to na zahtjev američkih vojnih i obavještajnih dužnosnika, koji kažu da bi izvješćivanje o tome moglo pomoći Rusima u zatvaranju važnih izvora informacija.

“Podijeljeno je mnogo obavještajnih podataka u stvarnom vremenu, koji bi se mogli koristiti za specifično ciljanje ruskih snaga”, rekao je bivši visoki obavještajni dužnosnik upoznat sa situacijom. Informacije uključuju komercijalne satelitske snimke, “ali i puno drugih obavještajnih podataka o tome gdje su određene vrste ruskih jedinica aktivne”.

Ukrajina svaki dan premješta protuzračnu obranu

Ukrajina nastavlja premještati protuzračnu obranu i zrakoplove gotovo svaki dan uz pomoć američke obavještajne službe, što je jedan od razloga zašto Rusija nije uspjela uspostaviti zračnu dominaciju. U nekim je slučajevima Ukrajina premjestila ciljane sustave protuzračne obrane ili avione baš na vrijeme da ne budu uništeni, ističu dužnosnici.

“Ruska vojska je doslovno bombardirala prazna polja na kojima je nekada bila postavljena protuzračna obrana”, rekao je jedan američki dužnosnik.

Iako se američko-ukrajinska suradnja razvijala otkako je Rusija zauzela Krim 2014. godine, Bidenova administracija je ubrzala suradnju u tjednima prije ruske invazije, kada je američka vojna delegacija posjetila Ukrajinu kako bi procijenila stanje ukrajinske protuzračne obrane.

Amerikanci su Ukrajini dali detaljne savjete o tome kako raspršiti sustave protuzračne obrane, što je potez za koji američki dužnosnici kažu da je pomogao Ukrajini u sprječavanju Rusije da preuzme kontrolu nad nebom.

Birokratske prepreke

Nakon što je invazija započela, odvjetnici u obrambenoj i obavještajnoj birokraciji SAD-a nametnuli su smjernice koje su u nekim slučajevima ograničavale razmjenu informacija koje bi mogle omogućiti smrtonosne ukrajinske napade na Ruse. No, kako se ruska agresija produbljivala i pod pritiskom Kongresa, sve su te prepreke uklonjene, kažu dužnosnici.

Početkom travnja, na primjer, ravnatelj nacionalne obavještajne službe povukao je i zamijenio memorandum kojim se zabranjuje razmjena obavještajnih podataka u svrhu povratka osvojenog teritorija ili pomaganja ukrajinskim napadima na Krimu ili Donbasu, rekli su dužnosnici. Čak i prije ove promjene, SAD su Ukrajini dale pravovremene informacije koje su joj omogućile da bolje pogađa ruske snage.

Ukrajinske snage koristile su određene američke koordinate za usmjeravanje vatre na ruske položaje i zrakoplove. To je pomoglo spriječiti ruski zračni napad na zračnu luku Hostomelj u blizini Kijeva, što bi Rusima omogućilo da dovedu postrojbe i opremu u regiju oko glavnog grada.

Rusi su na kraju zauzeli zračnu luku na određeno vrijeme, ali nisu uspjeli uspostaviti kontrolu za obavljanje letova s golemom količinom opreme. Taj je neuspjeh imao značajan utjecaj na bitku za Kijev, kažu američki dužnosnici.

CIA skuplja podatke da zaštiti Zelenskog

CIA također posvećuje značajna sredstva prikupljanju obavještajnih podataka s ciljem zaštite ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kojeg Rusi žele ubiti. Američka agencija se savjetuje s Ukrajincima o tome kako ga najbolje skloniti, pazeći da ne bude zajedno s cijelim svojim zapovjednim lancem, rekao je jedan američki dužnosnik.

“Rekao bih da je revolucionarno to što smo uspjeli učiniti”, izjavio je general-potpukovnik Scott Berrier, direktor Obrambene obavještajne agencije, pred Kongresom opisujući razmjenu informacija i obavještajnih podataka između SAD-a i Ukrajine.

Direktor CIA-e William Burns rekao je Kongresu u ožujku da je na sastanku sa Zelenskim u Kijevu u siječnju podijelio s njim obavještajne podatke o ruskim planovima i da se takva suradnja i dalje događa svakodnevno.

Medijska tajnica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da su SAD podijelile “značajnu količinu detaljnih i pravovremenih obavještajnih podataka o ruskim planovima i aktivnostima s ukrajinskom vladom”, dodajući da materijal “uključuje informacije koje bi trebale pomoći u informiranju i razvoju vojnog odgovora na rusku invaziju”.

CIA pomogla u hvatanju ruskih špijuna

Američka vojska i CIA nastojale produbiti svoje odnose s ukrajinskim kolegama nakon što je Rusija zauzela Krim 2014. godine. CIA je prvo pomogla ukrajinskim službama da iskorijene ruske špijune, rekao je jedan bivši visoki dužnosnik, a zatim je pružila obuku i smjernice. Američka vojska također je obučavala ukrajinske vojnike.

“Postoji vrlo čvrst odnos između američkih obavještajnih agencija i Ukrajinaca u posljednjih osam godina”, rekao je dužnosnik, dodajući da su do trenutka kada je Rusija izvršila invaziju prije dva mjeseca, SAD imale dovoljno povjerenja u Ukrajinu da joj dostave pojedinosti o raspoređivanju ruskih vojnika, smjerovima napada i informacijama o napadima u stvarnom vremenu.

“Predznanje koje smo imali o ruskim planovima i namjerama pokazuje da je naša obavještajna informacija bila vrlo solidna u sveukupnoj situaciji. Dakle, logično, ako tako iskreno želimo da Ukrajinci pobijede kao što smo javno rekli, iz toga samo slijedi da im trebamo davati obavještajne podatke. Dakle, bilo bi to u stilu: ‘Evo što znamo, nije važno kako to znamo’.”, rekao je John McLaughlin, bivši vršitelj dužnosti direktora CIA-e koji sada predaje na Fakultetu za napredne međunarodne studije Sveučilišta Johns Hopkins.

Ukrajinci djelovali zapanjujućom brzinom

Jedan zapadni obavještajni dužnosnik primijetio je da se nisu samo obavještajni podaci pokazali presudnima, već i učinak Ukrajinaca u njihovom korištenju. Izvor je rekao da su se Ukrajinci borili protiv Rusa agilno i hrabro, a kada su primili obavještajne podatke, djelovali su zapanjujućom brzinom.

McLaughlin je rekao da su Ukrajinci pametno upotrijebili takozvane obavještajne podatke otvorenog koda – komercijalne satelitske snimke i ruske razgovore na nešifriranim radijima.

“Činjenica da postoji toliko dostupnih podataka otvorenog koda znači da se oni koji prikupljaju povjerljive obavještajne podatke mogu usredotočiti na stvari koje su zaista zahtjevne i koje nisu javno dostupne”, zaključio je McLaughlin.

Foto: Hina